Fransoa Oland: U Vašington na odmor od Francuske

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fransoa Oland: U Vašington na odmor od Francuske

12.02.2014. -

Predsednik Fransoa Oland je stigao u posetu SAD i večeras u Beloj kući će biti priređen svečani državni ručak u njegovu čast.

Barak Obama nazvao je Francusku „najstarijim saveznikom“ SAD. Francuski predsednik radovao se rečima Baraka Obame kao da su ga upravo proglasili pobednikom na novim predsedničkim izborima. Bilo je primetno da mu je prijatno da se odmori od „nezahvalne kuće“, gde mu je predsednički rejting pao do neviđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u čitavoj istoriji Francuske 19-20%.

Odmah posle dolaska 44. američki predsednik je dovezao 24. predsednika Francuske na imanje bivšeg predsednika SAD Tomasa Džefersona. Džeferson je jedan od najpoštovanijih predsednika SAD i bivši ambasador SAD u Francuskoj, ubeđeni frankofil u jelu, vinu, umetnosti, filozofiji i idejama francuske revolucije. Takve veze, rekao je Obama, mi treba ne samo da sačuvamo, već i da sa ojačamo.

- Tomas Džeferson je bio jedan od osnivača naše zemlje. On je pisao nacrt Deklaracije o nezavisnosti. Bio je ne samo izuzetan politički lider, već i naš naučni i kulturni lider. Tomas Džeferson predstavlja sve najbolje što ima Amerika. On je takođe otelotvorenje naših jakih veza sa Franucskom i sve ono izuzetno što je dala Francuska nama. Tomas Džeferson je bio frankovil do srži.

Kako da se ne obraduje kada predsednik SAD navodi takve istorijske paralele i zatvara ih na Olandu. To što se takve patosne izjave obično čuvaju za najsiromašnije i najmanje značajne „rođake“, to je već druga stvar.

Američki listovi pomalo su pokvarili pozadinu, nazivajući posetu „momačkom“, a predstojeći banket „velikom momačkom večeri“. Protokol Bele kuće morao je da mozga nad Olandovim „porodičnim statusom“.

Umalo da raskoš posete ne sruši i jedan od najpoznatijih svetskih paparaca Paskal Rosten. Dan pre banketa on je objavio da se Vašington post i Fajnenšl tajms pripremaju da objave senzacionalno raskrinkavanje veza Baraka Obame sa američkom pop-divom Bejonse. Kako Olandu ne bi bilo dosadno samom sa renomeom „ženskaroša“. Izjavu su preštampale sve francuske novine i veoma zabrinule Belu kuću. Tek juče paskal je priznao da se našalio.

Jasno je da u takvom kontekstu ciljevima posete poklonjeno je malo pažnje. Osim činjenice da je Olandov Pariz sada mal te ne jedina evropska prestonica koja je spremna da podrži napad SAD na Siriju. Sirija, kriza u Ukrajini, situacija u Africi, tehnološka saradnja – pitanja su koja će razmatrati Obama i Oland.

Nema ništa neobično u tome što Olanda više ne prihvataju za ozbiljno, kaže francuski pisac Ana Kabana, autor knjige Između dve vatre o životu Valeri Triervejler i njenoj vezi sa Olandom. Od toga Da li ste oženjen ili ne sama institucija predsedništva neće postradati. U svakom slučaju, u zreloj demokratiji, kaže profesor savremene istorije sa Sorbone Žan Karig. To je glavobolja samo za protokol. Ali kada kažete da ste „normalan predsednik“, ponašate se kao običan čovek sa ulice, a fotografišu vas na motoru sa šlemom kako se od ljubavnice vraćate u Jelisejsku palatu, to je već nevolja, konstatuje Karig. Tu je već reč o gubitku moralnog autoriteta. Znači, Francuzi su to već shvatili. U Francuskoj protesti protiv Olandove politike o proširenju prava homoseksualnih porodica okupljaju na ulicama već milione običnih građana.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Vašington,   Barak Obama,   Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.