„Evrimaž” podržao film „Spomenik Majklu Džeksonu”

Izvor: Politika, 24.Okt.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Evrimaž” podržao film „Spomenik Majklu Džeksonu”

Evropski fond podržao crnu komediju Darka Lungulova sa 130.000 evra a za naš projekat glasali predstavnici 36 evropskih zemalja

Upravni odbor „Evrimaža”, evropskog filmskog fonda pri Savetu Evrope, na sastanku održanom od 16. do 18. oktobra u Tirani, doneo je odluku o sufinansiranju igranog filma „Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova. Vrednost podrške filmu, koji se trenutno snima u Lozoviku, iznosi 130.000 evra.

Posle četiri godine pripremanja filma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ova podrška stigla je kao poslednja karika koja zatvara finansijsku konstrukciju.

– Koliko je bitna finansijska podrška „Evrimaža”, toliko je važan i legitimitet koji je film dobio ovom podrškom. Priznanje 36 predstavnika evropskih zemalja koji su glasali za naš film je potvrda kvaliteta filma, posebno kada se zna da za sredstva ovog fonda konkurišu filmski autori poput Trira, Polanskog, Hanekea, Munđijua... – izjavila je Snežana Penev, producentkinja filma.

Posle Lozovika, snimanje će biti nastavljeno na aerodromu „Ponikve” kod Užica, za šta je neophodno da Ministarstvo kulture uplati drugu tranšu podrške koja je odobrena konkursom Filmskog centra Srbije.

– Očekujemo uplatu druge tranše i nadam se da ćemo je dobiti što pre. Nalazimo se u paradoksalnoj situaciju da se film, koji je dobio sredstva na stranim fondovima, sada nalazi pred prekidom snimanja zbog kašnjenja sredstava od matične institucije, koja bi trebalo da mu bude najveća podrška. Ovaj film zapošljava više od 60 filmskih radnika, 20 glumaca i 2.000 statista – ističe Penev.

Ona podseća da je film dobio podršku ministarstva na konkursu u decembru 2010. godine.

– Podržali su nas kao jedan od pet filmova, iznosom od 20 miliona dinara što je 20 odsto budžeta filma – objašnjava producentkinja koja film realizuje u srpsko-nemačko-makedonskoj koprodukciji.

Film „Spomenik Majku Džeksonu” bavi se problemom gašenja malih mesta u Srbiji. Iako je reč o lokalnoj tematici, film sadrži univerzalne vrednosti i emocije koje komuniciraju sa svim kulturama i nacijama. U ovoj crnoj komediji Boris Milivojević igra Marka, koji, da bi spasao umiruću varošicu u kojoj živi i da bi sprečio ljubav svog života da ode, podiže spomenik kralju popa.

U filmu igraju i Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Branislav Trifunović, Ljubomir Bandović, Toni Mihajlovski, Mirjana Karanović, Marko Janketić, Snežana Divac...

Film „Spomenik Majkl Džeksonu” su do sada podržali svi domaći fondovi – Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, ali i Medija fond EU, makedonski i nemački fond. Film je dobio prvu nagradu za scenario na festivalu „Braća Manaki” u Bitolju, u Makedoniji.

Premijera se planira za jesen naredne godine.

I. A.

objavljeno: 24.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.