Danas nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2016, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da se nastavi postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kvislinške, pronacističke Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na današnjem ročištu trebalo bi da budu saslušani istoričar Bojan Dimitrijević i tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti - protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji. Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.