Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buha opet odbio Ugovor o zaštiti

Beograd -- Ljubiša Buha, prvi svedok-saradnik u Srbiji, ponovo odbio da potpiše Ugovor o zaštiti s državom.

Ugovor je propisan Zakonom o zaštiti učesnika u krivičnom postupku, a Blic, pozivajući se na svoj izvor, piše da je Buha je ponovo pravio probleme policajcima koji ga čuvaju i terao ih od sebe.

Specijalno tužilaštvo je pokušalo da prevaziđe probleme sa zaštitom svedoka-saradnika predlažući da se Zakon o zaštiti hitno promeni. Prema inicijativi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tužilaštva, svedoci-saradnici moraju biti pod zaštitom do okončanja sudskog postupka, želeli to ili ne. Takav predlog Tužilaštva naišao je na rezervisan stav ministra pravde Zorana Stojkovića, koji je rekao da bez principa dobrovoljnosti država u suštini nikom ne može da pruži adekvatnu zaštitu i naveo da će predlog tužioca proslediti stručnjacima iz radne grupe koja je uradila Zakon.

Profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić, član radne grupe koja je izradila Zakon, rekao je za list da predlog specijalnog tužioca dovodi u pitanje čitavu koncepciju programa zaštite svedoka. "U slučaju Zorana Vukojevića i drugih svedoka-saradnika tužilac je mogao da predloži policiji da pruži fizičko-tehničku zaštitu po odredbama Zakona o policiji ili Zakona o krivičnom postupku. Policija pruža zaštitu osobama za koje oceni da su ugrožene, kao što su političari, pa je tako mogla i Vukojeviću. Ne znam zašto tužilac nije iskoristio mogućnosti koje ima, već ovakvim predlozima obesmišljava čitav Zakon. Predlog tužioca deluje kao pokušaj pokrivanja tih propusta. Taj predlog, kako ga je izneo portparol Specijalnog tužilaštva, ne postoji nigde u svetu", kaže Ilić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.