Bolje ovako nego da nas ucenjuju

Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje ovako nego da nas ucenjuju

Olakšanje zato što će čeličana nastaviti da radi

Smederevo – Utorak u Smederevu protekao je u grču. Ulice su bile skoro puste, u kafićima su se pratile vesti iz sata u sat. Ceo grad sa strepnjom je čekao konačno rešenje za svoju „žilu kucavicu“ od koje živi više od 20.000 ljudi. Radnici „Železare Smederevo” odluku Vlade Srbije da ne potpiše ugovor sa američkim „Esmarkom” dočekali su uglavnom van fabrike, jer je utorak bio neradan dan. Vest da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su višenedeljni pregovori pali u vodu izazvala je različita reagovanja.

– Železara je velika i važna fabrika da bi je se država olako odrekla. Očekujem da ćemo nastaviti da radimo, ovo nije kraj. Vlada će naći način za njen opstanak, kao što to svuda u svetu rade države. Bolje je što je „Esmark” odbijen nego da su prihvaćene ucene, jer ako je tačno da su namere bile da se iskoriste naši potencijali u kratkoročne svrhe, onda je ovo rešenje najbolje – kaže Vladica Jeremić iz Sektora inženjeringa.

Dragan Nešić, radnik pogona za obradu valjaka, razočaran je odlukom države i smatra da je budućnost železare tek sada neizvesna.

– Cela moja porodica živi od železare, gde radim 36 godina. Sada bukvalno strepim za egzistenciju, plate će nam biti još manje, a veliki je znak pitanja da li će se neko uhvatiti u koštac sa železarom. Bolji je bio svaki dogovor od odbijanja posle tolikih pregovora. Propustili smo veliku šansu – smatra Nešić.

Gotovo da nije bilo Smederevca koji juče u 16 časova nije  pratio TV konferenciju za medije. Nakon toga u gradu na Dunavu svako je imao svoju verziju.

Neozbiljno je bilo da država trči pred rudu i najavi „Esmark” kao da je sve bilo dogovoreno. Ispali smo naivni. – Nema drugog nego da se proizvodnja svede na nivo profitabilne, što podrazumeva rad hladne valjaonice i gašenje visoke peći. Svuda u svetu se ovakva industrija subvencioniše, mi za to nemamo novca u ovom trenutku – kaže Miroljub Stefanović, lekar iz Smedereva.

Krajnje neobičan komentar imao je ovdašnji mladi pisac Petar Živanović:

– Postoje dobri filmovi koje uvek rado odgledam po dvadeset puta, a film o „prodaji železare” spada u onu vrstu već viđenih čiji kraj znate pre nego što počne uvodna špica – kazao je Živanović.

O. Milošević

objavljeno: 18.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.