Balkanski barometar: Više energije u regionalnoj saradnji

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski barometar: Više energije u regionalnoj saradnji

Zaključak Balkanskog barometra za 2017. godinu ukazuje na potrebu stremljenja ka ciljevima regionalne saradnje sa više energije i u većoj brzini.

Problem nezaposlenosti i dalje dominira u javnom mnjenju, dok tradicionalne demokratske institucije, kada se pogledaju njihovi dometi i poverenje javnosti, ostaju u domenu željenog. Uprkos nacionalnoj podršci regionalnim i evropskim integracijama, i dalje je raširen skepticizam da regionalni i evropski aranžmani mogu da odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na pritisak ekonomskih i političkih problema.

Istovremeno, trend rasta ekonomskih performansi uticao je na porast optimističkog gledanja na budućnost, što bi morale da prate odlučne politike Vlada.

Među najupečatljivijim percepcijama po zemljama, Srbija se izdvaja po sledećem:

- 43 odsto bi razmotrilo napuštanje zemlje zbog rada u inostranstvu

- Samo 55 odsto smatra da bi Vlada morala da učini više kako bi obezbedila bolje uslove stanovanja za Rome. To je najmanji procenat podrške Romima, po ovom pitanju, u celom regionu

- 51 odsto ocenjuje kvalitet usluga u javnim servisima poput policije, pravosuđa, zdravstva, opština na osnovu potrebnog vremena kao loše ili veoma loše

- 80 odsto smatra da je sistem carina pogođen korupcijom

Što se tiče opštih ocena u celom regionu, nakon dve godine stagnacije, uverenje da bi članstvo u EU bilo dobro za njihovo društvo, ponovo je u porastu. Procenat onih koji u to veruju je tri procentna poena veći nego 2016. i sada je 42 odsto.

S druge strane, sve je manje onih koji veruju da je članstvo u EU moguće već 2020. godine.

Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje mišljenja u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije od građana i privrednika iz regiona na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd.

Trećim izdanjem je u toku 2016. godine bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća. Glavni zaključak prethodnog Barometra, predstavljenog prošle godine u Sarajevu jeste da se region kreće napred, ali da nezaposlenost, ekonomska situacija i korupcija ostaju ključni problemi."

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balkan barometar 2017

Izvor: Beta Video, 09.Okt.2017

BRISEL - Savet za regionalnu saradnju prestavlja rezultate trećeg istraživanja ``Balkanski barometar 2017: Procenjivanje raspoloženja javnosti i privrednika u zemljama koje teže pristupanju EU``. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

RCC: Građani BiH najveći pesimisti u regiji

Izvor: Blic, 09.Okt.2017

Građani BiH su najmanje zadovoljni i najveći su pesimisti u regiji, pokazuju rezultati istraživanja Balkanski barometar koje je Veće za regionalnu saradnju (RCC) predstavilo danas u Briselu...Prema ovom istraživanju, čije je nalaze prezentovao Vladimir Gligorov, stručni konsultant agencije GfK...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.