Arhiepiskop Kipra Hrizostom: Uzdamo se u Rusiju!

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhiepiskop Kipra Hrizostom: Uzdamo se u Rusiju!

28.03.2013. -

Arhiepiskop Nove Justinijane i čitavog Kipra Hrizostom, poslednjih nekoliko dana je jedan od najtraženijih komentatora u međunarodnim medijima. Glava Kiparske crkve je u intervjuima CNN, VVS i "Glasu Rusije" zatražio da se privedu pravdi svi oni koji su odgovorni za kolaps kiparske ekonomije, i izrazio nadu u pomoć Rusije Kipru.

O tome će uskoro imati priliku da lično razgovara sa Moskovskim patrijarhom i cele Rusije Kirilom:

- Nažalost, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pet godina smo imali predsednika-"komunistu ", koji je želeo da sve bogate napravi siromašnim. On nije preduzeo nikakve mjere za prevazilaženje ekonomske krize koja je počela u Americi i potom se prelila na Evropu. Verovatno je taj i doveo ekonomiju Kipra u ovakvu neprihvatljivu situaciju. Naravno, odgovornost je i na bankama. Jedni su krali, a drugi nisu pravilno upravljali. Naravno, treba da se sprovede sudska istraga. Inače, mislim da, ako ne budu kažnjeni, oni će nastaviti sa krađom

Arhiepiskop Kipra kritikuje, ne samo bivše političke lidere i bankare, već i izražava i svoju zabrinutost u pogledu trenutnog političkog rukovodstva ostrva, ukazujući na nedostatak plana i opasni amaterizam. On se nada u rešenje ove situacije, ali naglašava da će put biti težak i dugotrajan: 

- Ja sam govorio da, ako je potrebno, Kipar treba da izađe iz evra, ali je to težak put. Koliko nam je bilo potrebno da uđemo u evrozonu, isto toliko će nam trebati da se pripremimo za izlazak iz nje. To se ne može uraditi za 24 sata. Da nismo potpisali sporazum sa trojkom, Kipar bi sigurno bankrotirao. Nismo imali drugog izbora. Po mom mišljenju, mnogi od nas su izgubili samokontrolu i razum, nema nikakvih planova za budućnost. Nažalost, većina se ponaša kao amateri.

Napomenuvši da će Kiparska crkva, nakon plaćanja poreza na bankarske depozite izgubiti više od 100 miliona evra, arhiepiskop se složio da je zapadnoevropski plan o uništenju bankarskog sistema na Kipru bio planiran. On se pita, zašto EU upravo na ovaj način rešava pitanje pružanja kredita Republici Kipar: 

- Ne znam zašto su odlučili da nas kazne. Za malu privredu, kao što je Kipar, potrebno je bilo 17 milijardi evra. A tamo stoji velika Evropa, sa ogromnim trilionskim budžetom. Njihovo ponašanje je sramotno. Oni su hteli da nas unište, i uspeli su u tome. Naš bankarski sistem je uništen i ne znam zašto Vlada ne reaguje. 

Poglavar Kiparske crkve pokušava da ubedi ruske investitore da ostanu na Kipru, ističući da će njihov masovni odlazak dovesti do potpunog kolapsa svih banaka: 

- Ja bih voleo da se sastanem sa ruskim investitorima i razgovaramo da ne uzmu pare i odu. Ako oni podignu svoj novac iz banaka, sve banke će propasti. Mi planiramo takav sastanak, ali, ako ne budemo bili spremni, možda će se pomerati, mada ja lično ne bih želeo to. 

Međutim, program posete Arhiepiskoma Kipra Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koji je ranije od Rusa tražio posredovanje po pitanju prava kiparskog naroda, verovatno se neće time ograničiti. Planira se sastanak poglavara Kiparske i Ruske crkve: 

- Nadam se da ću uspeti da se sastanem sa Patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom u Moskvi. Ruska crkva nas je uvek podržavala i siguran sam da će nas i u ovoj teškoj finansijskoj situaciji Ruska Crkva ponovo podržati. 

Kiparska crkva se sprema da pomogne svojoj pastvi, kada se ekonomski i socijalni uslovi u zemlji stanu pogoršavati u bliskoj budućnosti: 

- Crkva je vekovima bila okrenuta svom narodu i pastvi. Ona je pružala utehu i pomoć. Sada narod počinje da gladuje, mnogi su već izgubili posao, a drugi ga gube. U takvim situacijama, crkva bi trebalo da pojača svoje napore i bude sa svima. 

Konačno, Arhiepiskop Hrizostom je uputio posebnu želju "Glasu Rusije": 

- Sada je u toku Veliki post, želim vam da preživite stradanja Gospoda, kako biste doživeli još veću radost vaskrsenja Isusa Hrista.

Atanasij Avgerinos,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.