Izvor: B92, 13.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni Insajder o ubistvu Đinđića

Beograd -- Vanredna emisija Insajder povodom petogodišnjice ubistva Zorana Đinđića bavila se političkom pozadinom atentata.

Prvi put javno u emisiji govorili su akteri sudskog procesa i otkrili kome je bilo u interesu da se politički inspiratori ne otkriju do danas. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević ekskluzivno je najavio da će novi postupak, koji bi trebalo da otkrije pozadinu ubistva, biti pokrenut čim presuda postane pravosnažna.

Specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilac Miljko Radisavljević najavio je da će biti ispitane i uloge još nekih ljudi koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim postupkom.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo će posebnu pažnju posvetiti pobuni JSO.

Advokat porodice Đinđić Srđa Popović zahtevao je još 2005. godine da se optužnica za ubistvo proširi i na pobunu JSO jer, kako kaže, ta pobuna ukazuje na političku pozadinu ubistva premijera.

"Ja odatle ne tvrdim da je Vojislav Koštunica bio zaverenik, zajedno sa Tomićem i Legijom, u pobuni ili u atentatu koji je nastupio iz pobune, ali je bilo apsolutno nužno da bude saslušan. Pa to je bilo toliko jasno, njegova stranka i on su najviše i profitirali i iz pobune i iz atentata, i to je jedno opšte kriminalističko pravilo - pogledaj kome koristi krivično delo, to ti je put da shvatiš motive. Kada shvatiš motive, onda je sve mnogo jasnije", kazao je Popović za Insajder.

Aktuelni premijer Vojislav Koštunica i niz njegovih saradnika nisu, uprkos zahtevima advokata Popovića, saslušani kao svedoci u tom sudskom postupku.

Sudija Specijalnog suda Maja Kovačević prvi put je javno govorila o tome kroz šta su sudije i tužioci prolazili kada je tadašnji ministar pravde Zoran Stojković najavio da će ukinuti Specijalni sud, pred kojim je već počeo postupak za ubistvo premijera.

"Prosto, takva je bila atmosfera da je u jednom trenutku delovalo kao da će država da kapitulirati pred organizovanim kriminalom. Međutim, suđenje je, ipak, teklo u kontinuitetu i ipak završeno. Tačno je, trajalo je dugo, ali ipak završetak tog suđenja smatram našim uspehom, jer, kažem, zbog svih tih događaja u jednom trenutku smo se osetili potpuno usamljeno, kao da to suđenje nikome ne treba, osim nama", rekla je Kovačevićeva.

Gledaoci će imati prilike da vide emisiju Insajder i na YouTube kanalu B92.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tužilaštvo će ispitati pozadinu ubistva Đinđića

Izvor: Blic, 14.Mar.2008, 08:37

Specijalno tužilaštvo pokrenuće postupke za sva sporna pitanja u vezi sa atentatom na premijera Zorana Đinđića, kada se prvosnažno okonča postupak koji se vodi protiv Milorada Ulemeka i ostalih optuženih za njegovo ubistvo, rekao je tužilac Miljko Radisavljević u emisiji „Insajder" na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.