VKS: Informer povredio čast i ugled novinarke Nataše Mijušković

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2019, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VKS: Informer povredio čast i ugled novinarke Nataše Mijušković

Vrhovni kasacioni sud (VKS) potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom se "Insajder tim". d.o.o. i Dragan Vučićević proglašavaju krivim, jer su tekstom u "Informeru" iz novembra 2016. povredili čast i ugled novinarke Radio televizije Srbije Nataše Mijušković.

Okrivljeni su u obavezi da joj, na ime naknade nematerijalne štete, isplate 50.000 dinara - sa zakonskom kamatom od dana donošenja prvostepene presude, i sudske troškove, kao i da presuda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bude objavljena najkasnije u drugom broju novina od dana pravosnažnosti presude.

U presudi Vrhovnog kasacionog suda, pored ostalog, piše da je pravo Mijušković da svoje mišljenje o nekom društvenom ili političkom pitanju iznese na društvenoj mreži zagarantovano pravom na slobodu izražavanja, koje propisuje član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U antrfileu teksta pod nazivom "Žuti Bujke uređuje RTS s Kenom i Đokom Vlahom", koji je "Informer" objavio 16.11.2016. piše da "urednica Nataša Mijušković, koja je u ponedeljak uveče potpisala Dnevnik 2 na RTS, ostrašćeno u svakoj prilici na Tviteru napada državu i vlast".

U tekstu, uz koji je objavljena i slika tadašnje urednice Dnevnika 2, navodi se da je nekoliko dana ranije ona na Tviteru pohvalila gostovanje urednika Bi Bi Sija Dušana Mašića "na CIA TV N1, u kom je on bez ikakvih argumenata i dokaza optužio državu za veze s mafijom, cenzuru, finansijsku kontrolu medija, ali i za prikrivanje i zaštitu osumnjičenih u slučaju Savamala".

"Komentarišući Mašićeve bolesne napade, Nataša Mijušković je napisala 'svaka na mestu'. Kako, dakle, osoba koja podržava najprizemnije pljuvanje i lažno optuživanje može objektivno da uređuje Dnevnik na Javnom medijskom servisu", piše u "Informeru" od 16. novembra 2016.

Mijušković je u današnjem saopštenju navela da kako okrivljeni u zakonskom roku nisu ispunili nijednu svoju obavezu iz presude Vrhovnog kasacionog suda, njen advokat će preduzeti dalje korake.

"Drago mi je da u zemlji još ima časnih sudija, i da nije moguće neutemljeno i nekažnjeno vređati. Takođe se nadam da država ima mehanizme da pravosnažana presuda bude sprovedena u delo", napisala je Mijušković.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.