Otkriveno: Totalno rasulo, Rusi mrtvi pijani voze S-400 FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 13:47

Otkriveno: Totalno rasulo, Rusi mrtvi pijani voze S-400 FOTO/VIDEO

Rusija uvela nova pravila za služenje vojnog roka, uvodeći elektronske sudske pozive, koji znatno otežavaju izbegavanje odlaska u vojsku.

Nezavisni ruski portal “Insajder”, koji je poznat po analitičkim tekstovima i razotkrivanju lažnih vesti u ruskim medijima, razgovarao je s ruskim vojnicima i njihovom rodbinom navodeći da je saznao kakvo rasulo vlada u njihovim redovima.

U tekstu se navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuka mobilizovanih ruskih vojnika pre njihovog upućivanja u Ukrajinu često se svodi na par sati gađanja iz jurišne puške, a u nekim slučajevima se uopšte i ne sprovodi. “Insajder” navodi da takvu “obuku” ruska komanda praktikuje od samog početka invazije na Ukrajinu.

Jedan ruski vojnik, čiji pravi identitet je sakriven, naveo je da se najveći deo “obuke” pretvorio u opijanje danju i noću.

“Bilo je oko osam hiljada mobilizovanih vojnika, ali sada ih je ostalo samo nekoliko. Pre slanja u Ukrajinu, mobilizovani muškarci bili su smešteni u šatore. Kad je vojnicima na bankovne račune leglo 200.000 rubalja (2.500 dolara), krenuo je razvrat. Kako bi ih sprečili da napuste bazu i okolo se opijaju, dopušteno im je da se u bazu kamionom dovoze zalihe alkohola, cigareta i mesa. Kamion je svaki dan vozio u bazu, stalno pun do vrha”, naveo je taj vojnik.

Rezervisti su tako, kaže on, tri meseca jeli i opijali se, a onda su poslati u Ukrajinu bez ikakve vojne obuke.

“Niti jednom nisam svedočio da pucaju ili prolaze bilo kakvu vojnu obuku. Isto važi i za one koji su služili pre mnogo godina, ali nikada nisu rukovali jurišnom puškom niti su iskusili teške životne uslove na ratištu”, kazao je.

Zbog nedostatka obuke i neispravnog oružja, iz tadašnje grupe od 500 ljudi, nakon dve nedelje boravka na ratištu samo nekoliko njih izvuklo je živu glavu.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, nedavno su ruski portali objavili snimak na kom se vidi pijani ruski vojnik koji je prevrnuo najsavremeniji protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 i s njim sleteo u jarak.

I pre je bilo dokaza da ruski komandanti namerno šalju vojnike u samoubilačke napade u blizini Marinke, u Donjeckoj oblasti, kako bi identifikovali vatrene položaje Oružanih snaga Ukrajine, a zatim gađali Ukrajince minobacačima.

Tu su taktiku preuzeli od grupe plaćenika Vagner, koji redovno šalju talase ljudi, uglavnom robijaše i druge kriminalce, samo kako bi otkrili položaje Ukrajinaca i onda po njima udarili artiljerijom ili ih gađali dronovima.

Podseća se i da je BBC imao reportažu u kojoj im je ukrajinska strana potvrdila da u okolini Bahmuta Rusi stalno šalju u napad grupe od pet “živih mrtvaca”.

"Oni odmah ginu, ali neprijatelj vidi gde ste, kreće se okolo i vi ste odjednom okruženi s leđa", ispričao je ukrajinski vojnik za BBC.

Supruga drugog mobilizovanog ruskog vojnika ispričala je da su jedinicu njenog muža ostavili u šumi bez ikakvih komunikacija i hrane.

“Mesec dana nakon što je moj muž odveden u jedinicu, izgubila sam kontakt s njim i tek preko žena drugih mobilizovanih muškaraca saznala sam da je poslat u Ukrajinu. Jednog dana pozvao me s nepoznatog broja. Poslali su ga u Luganjsk. Rekao je da su ih iskrcali u šumi i tamo ostavili. Nisu imali nikakve hrane, žvakali su lišće četiri dana i nisu znali šta da rade ni kuda da idu. Tako su lutali okolo dok ih nisu pronašli. I tada nisu imali ni hrane ni vode, tek nakon pritužbi stigla im je humanitarna pomoć”, kazala je ona.

Vojni stručnjak Pavel Luzin za “Insajder” je ocenio da je mobilizacija u Rusiji pogodila ljude koji su bili nemotivisani i uglavnom neobučeni.

“Regrutovali su one koji nisu hteli da se bore (inače bi se već prijavili kao dobrovoljci), ali su istovremeno bili dovoljno glupi, pokorni i zastrašeni da to ne mogu da izbegnu. Beskorisno je podučavati takve ljude. Intelektualna i moralna degradacija ruske vojske angažovanjem takvog kadra dugogodišnji je kurs Kremlja, koji traje najmanje poslednje dve decenije. To je u kombinaciji s odbacivanjem reforme vojnog obrazovanja 2011. i opštom degradacijom ruskog školskog obrazovanja. Drugim rečima, u kopnenim i vazdušnim snagama među vojnicima, narednicima i vojnicima po ugovoru prevladavaju talozi školskog obrazovnog sistema koji se odlikuju skromnošću”, smatra Luzin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.