Kako je vršen pritisak na Insajder

Izvor: B92, 24.Jan.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je vršen pritisak na Insajder

Beograd -- Pre početka novog serijala "Insajdera", u emisiji "Insajder o Insajderu" Brankica Stanković govori o pritiscima koji su pratili svaki serijal.

Nakon godinu dana pauze, uskoro će se ponovo prikazivati emisija "Insajder", s novim temama.

U emisiji "Insajder o Insajderu" videćete najvažnije dokaze o pljački građana, korupciji u nadležnim državnim institucijama, spregama biznismena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminala i politike, koje je u prethodnih 7 godina objavila ekipa "Insajdera".

Nakon svega što je otkriveno u emisijama, prema proceni MUP-a, dosadašnjoj autorki Brankici Stanković ugrožen je život, zbog čega već 13 meseci živi sa policijskim obezbeđenjem, koje je u poslednje vreme pojačano.

U takvim okolnostima odlučila je da više ne bude autor "Insajdera". O pritiscima koji prate svaki serijal Brankica Stanković govori u emisiji "Insajder o Insajderu", koja je na programu večeras u 22 sata na TV B92.

Iako u javnosti postoji utisak da tajkunima niko u Srbiji ne sme da se bavi, Brankica Stanković kaže da u „Insajderu" nikada nije bilo zaštićenih.

U „Insajderu" je 2007. objavljeno da su ulogu u iznošenju novca građana Srbije na Kipar imali i pojedini povlašćeni biznismeni, a da je taj isti novac nakon 5. oktobra vraćen u Srbiju kroz privatizaciju.

Zahvaljujući sistemu i onima koji su od 2000. do danas na vlasti, ti isti biznismeni postali su stub ove države, zapošljavaju velik broj ljudi, a zakoni se donose u njihovom interesu, pa su tako državne institucije već godinama praktično u službi biznismena.

„Insajder" je prvi objavio dokaze o tome da je jedan od povlašćenih biznismena, tokom ratova i sankcija u vreme Slobodana Miloševića, bio i vlasnik „Delta Holdinga" Miroslav Mišković.

„Pošto je to bila tema u kojoj će se pomenuti prvi put tada biznismeni koji, ajde da kažem, vladaju Srbijom, u tom trenutku, pa i medijima, tako što putem reklama finansiraju sve medije, mi smo znali da će Devedesetdvojka na taj način zaratiti sa svima", kaže Brankica Stanković.

„Odmah posle te prve emisije Miroslav Mišković, odnosno kompanija ’Delta’ koja u tom trenutku ima veliki broj reklama preko B92, povukla je sve reklame. Mi smo to saznali tek 6 nedelja kasnije, kada smo završili serijal, jer nam to naši urednici nisu ni rekli, odnosno oni su odlučili da nam ne govore ništa sa tim u vezi baš zbog toga da na taj način ne bi vršili pritisak na nas", dodaje ona.

Dosadašnja autorka „Insajdera" u večerašnjoj emisiji otkriva i na koji način je sa svojim istraživačkim timom dolazila do podataka koji su bili gotovo državna tajna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.