Insajder: Apelacioni sud vratio dokaze u proces o Ćuruviji

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Apelacioni sud vratio dokaze u proces o Ćuruviji

Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, tako što je utvrdio da su trake s podacima s baznih stanica pribavljene na zakonit način, izjavila je za Insajder portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

To znači da će prvostepeni sud, koji je u aprilu izuzeo ove dokaze na zahtev odbrane, morati da ih ima u vidu prilikom utvrđivanja činjenica i donošenja presude. Reč je o podacima koje je tužilaštvo navelo kao dokaz >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da su optuženi bili na mestu ubistva Ćuruvije.

Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca i ukunuo rešenje prvostepenog suda od 24. aprila ove godine kojim su iz predmeta izuzete trake s podacima s baznih stanica.

"Apelacioni sud nije vratio pitanje na ponovno odlučivanje prvostepenom sudskom veću već je utvrdio da su dokazi pribavljeni na zakonit način. To znači da će prvostepeni sud u dokaznom postupku, nakon ponovnog izvođenja ovih dokaza, oceniti da li su i u kojoj meri ovi dokazi uticali na utvrđivanje činjeničnog stanja", navodi Mirjana Piljić.

Insajder podseća, nakon odluke suda da dozvoli Radonjiću i Romiću da se brane sa slobode, sudsko veće je na zahtev odbrane donelo odluku da se iz predmeta izuzmu kao dokazni materijal trake s podacima s baznih stanica.

Prema pisanju NIN-a, reč je o podacima Mobtela sa baznih stanica neposredno pred ubistvo Ćuruvije, sačuvanih na devet diskova koji su predati policiji, a iz kojih je jasno dokumentovano da su optuženi bili na mestu Ćuruvijinog ubistva i u to vreme međusobno komunicirali.

Veće je ovaj dokaz izuzelo uz obrazloženje da policija nije dala pisanu potvrdu o oduzimanju tog dokaza (diskova) od Mobtela. Međutim, tu odluku je Apelacioni sud poništio 11. maja, vratio na novo odlučivanje i u rešenju naveo da su navodi Veća Specijalnog suda u suprotnosti sa dopisom MUP.

„Čak i u situaciji eventualnog gubitka potvrde o privremeno oduzetim predmetima ili da ista nije ni izdata, navedeni dokazi nisu pribavljeni na nezakonit način, kako pogrešno utvrđuje prvostepeni sud”, navedeno je u rešenju Apelacionog suda.

Sudsko veće, međutim 12. juna 2018. pod drugi put donosi rešenje o izuzimanju ovog dokaza. Na to rešenje je tužilaštvo uložilo žalbu pa se čeka nova odluka Apelacionog suda.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara rekao je za NIN da je sudsko veće ovim odlukama praktično donelo oslobađajuću presudu.

„Sudsko veće tvrdi da trake nisu pribavljene na zakonit način mada je potpuno jasno da MUP ima dokumenta i za prvih 30 oduzetih traka Mobtela kao i da je na poziv službenika Mobtela da je pronađeno još deset traka za period u kojem se dogodilo ubistvo, policijski službenik uputio dopis da preuzme te trake i da je na tom dokumentu službenik Mobtela potvrdio da je predao te trake“, rekao je za NIN Veran Matić, predsednik Komisije. Sporne diskove preuzeo je inspektor Dragan Kecman koji je bez jasnog obrazloženja smenjen 2016. sa funkcije načelnika beogradske Uprave kriminalističke policije.

Uprkos svim neobičnim činjenicama i događajima koji prate proces za ubistvo novinara, Društvo sudija Srbije i Advokatska komora Beograda kritikovali su izjavu Verana Matića da suđenje „ide u smeru oslobađanja optuženih za zločin počinjen pre devetnaest godina“.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.