Advokati Uroša Mišića traže zabranu „Insajdera”

Izvor: Politika, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati Uroša Mišića traže zabranu „Insajdera”

Odbrana smatra da se prikazivanjem emisije direktno krši zakon i ugrožava nezavisnost sudstva a i okrivljenog

Odbrana Uroša Mišića, navijača Crvene zvezde okrivljenog da je pokušao da ubije žandarma Nebojšu Trajkovića, predložila je juče sudu da zaustavi emitovanje emisije „Insajder” koja se bavi navijačkim grupama u Srbiji. Obrazlažući ovakav zahtev, odbrana je navela da se prikazivanjem emisije direktno krši zakon i ugrožava nezavisnost sudstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i okrivljenog jer se komentariše sudski postupak koji je u toku. Mišićev branilac Borivoje Borović zatražio je od tužilaštva i da pokrene krivični postupak protiv odgovornih za kršenje člana 336a Krivičnog zakona Srbije kojim je zabranjeno javno komentarisanje krivičnih postupaka pre pravosnažnosti sudske odluke, jer se na taj način ugrožava nezavisnost suda, a optuženi unapred proglašava krivim.

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva Mišić se tereti da je na utakmici Crvena zvezda – Hajduk iz Kule, odigrane 2. decembra 2007. godine, pokušao da ubije žandarma Nebojšu Trajkovića tako što je upaljenu baklju hteo da mu ugura u usta.

Borović je na suđenju u Okružnom sudu u Beogradu apelovao na sud i tužilaštvo, jer se, kako je obrazložio, preko emisije „Insajder” utiče na vođenje krivičnog postupka protiv njegovog branjenika.

Sudsko veće sudije Velimira Lazovića nije se izjasnilo o ovom predlogu, ali je zato prihvatilo predlog odbrane da se obavi veštačenje Trajkovićevog zdravstvenog stanja pre nego što mu je Mišić naneo teške povrede 2. decembra 2007. na stadionu Marakana.

Lazović je izdao naredbu da komisija veštaka, sa doktorom sudske medicine Dušanom Dunjićem na čelu, obavi dopunsko veštačenje na osnovu uvida u zdravstveni karton Trajkovića pre povređivanja na stadionu i izjasni se da li su te povrede uticale na njegovo trenutno zdravstveno i psihičko stanje.

Psihijatar Aleksandar Jovanović i Dunjić prilikom veštačenja nisu koristili medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na ranije Trajkovićeve povrede zadobijene tokom rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, kao i njihove posledice.

Oni su tvrdili da „pregledom nisu konstatovane posledice starih povreda kod Trajkovića, kao i da su kod njega utvrđene akutne posttraumatske posledice, koje se odnose na događaje na stadionu, ali nisu isključili mogućnost da stare posledice utiču na Trajkovićevo stanje, odnosno da ga pogoršavaju.

Sud je odbio predlog tužioca da on bira segmente snimka ponašanja navijača na severnoj tribini, koji će kasnije biti veštačeni.

Suđenje će biti nastavljeno 16. februara iduće godine, pred istim sudijom koji je nedavno ponovo izabran za sudiju Okružnog suda.

Prvom presudom koju je veće Velimira Lazovića izreklo prošle godine u septembru, Mišić je osuđen na 10 godina zatvora, ali je ovu presudu Vrhovni sud Srbije ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Na novom suđenju, prema uputstvu Vrhovnog suda, Okružni sud bi trebalo da utvrdi da li je navijač Crvene zvezde hteo da upaljenu baklju ugura u usta Trajkoviću i onda izvuče zaključke o pokušaju ubistva za koji se tereti.

M. Derikonjić

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.