Zakonska regulativa za privatno obezbedjenje

Izvor: Blic, 09.Okt.2013, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonska regulativa za privatno obezbedjenje

Udruženje za privatno obezbedjenje Privredne komore Srbije ukazalo je danas, povodom incidenta u novosadskom noćnom klubu "Tapas", na narušavanje ugleda zaposlenih i poslodavaca u oblasti privatnog obezbedjenja.

Povodom tog incidenta, kada je došlo do oružanog obračuna sa smrtnim ishodom i ranjavanja posetioca od strane "službenika privatnog obezbedjenja", kako je to navedeno u pojedinim medijima, Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u saopštenju skreće pažnju javnosti na grubo izvrtanje činjenica.

Poistovećivanjem dužnosti "službenika privatnog obezbedjenja" i fizičkih lica, uključujući i pripadnike MUP izvan redovne dužnosti, kao i pripadnike raznih "navijačkih grupa", koji suprotno važećim propisima i po nepoznatom pravnom osnovu, preuzimaju dužnosti obezbedjenja objekata, grubo se narušava ugled delatnosti privatnog obezbedjenja. Udruženje za privatno obezbedjenje PKS više od decenije nastoji da ovu važnu oblast normativno uredi i tako povuče jasnu crtu o odgovornosti za svaku vrstu prekoračenja ovlašćenja, uključujući navedeni incident, kao i brojne prethodne.

Registrovani članovi Udruženja za privatno obezbedjenje PKS postavljaju pitanje zašto se već više godina odlaže donošenje Zakona o privatnom obezbedjenju i Zakona o detektivskoj delatnosti, koji eksplicitno propisuju da niko, pa ni noćni klubovi, ne mogu zaključiti ugovor o obezbedjenju sa licima koja nemaju licencu za obavljanje delatnosti (poslodavci) i licencu za vršenje poslova obezbedjenja (zaposleni u njima), o kojima MUP vodi registre i izdaje dozvole za rad.

Treći put tokom proteklih 11 godina, krajem aprila 2013. godine, Vlada RS usvojila je predloge zakona o privatnom obezbedjenju i detektivskoj delatnosti i prosledila ih Skupštini Srbije na usvajanje.

Ovi predlozi i dalje čekaju da se uvrste u dnevni red Drugog redovnog zasedanja Narodne skupština RS, kako bi se konačno zakonom uredila izuzetno značajna oblast privatnog obezbedjenja, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zakonska regulativa za privatno obezbeđenje

Izvor: RTS, 09.Okt.2013

Pojedini mediji narušili ugled privatnog obezbeđenja poistovećivanjem službenika iz ove oblasti sa fizičkim licima, uključujući i pripadnike MUP-a van dužnosti, saopštilo Udruženje za privatno obezbeđenje PKS povodom incidenta u novosadskom noćnom klubu "Tapas"...Udruženje za privatno obezbeđenje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.