Udruženje 1 od 5 miliona o incidentu ispred Predsedništva

Izvor: RTS, 11.Avg.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje "1 od 5 miliona" o incidentu ispred Predsedništva

Povodom nasilnog rušenja mobilne ograde ispred zgrade Predsedništva tokom sinoćnjeg protesta, predstavnik Udruženja "1 od 5 miliona" Srđan Marković upitao je "ko je izdao naređenje da se prebijaju studenti i građani koji protestuju". Demantovao je navode da je pozvao na nasilan upad u zgradu.
Srđan Marković je zatražio od Vojnobezbednosne agencije da istraži ko je bio komandir jedinice "Kobri" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je, kako kaže, u subotu uveče naredio prebijanje učesnika protesta ispred zgrade Predsedništva.

"Ko je izdao naređenje da se prebijaju studenti i građani koji protestuju. Ko je naredio brutalno prebijanje i prebacivanje preko ograde", upitao je Marković na konferenciji za novinare na Andrićevom vencu, tražeći i da se ispita da li je među tim ljudima bilo i onih koji nisu iz "Kobri".
Marković je poručio opoziciji da sedeći za istim stolom sa predstavnicima vlasti, kako bi razgovarali o izbornim uslovima, podržavaju imitaciju dijaloga, i pozvao ih da "ne budu saučesnici u ovim farsama vlasti".
Govoreći o događajima od subote uveče, objasnio je da su organizatori protesta prethodno dobili od obezbeđenja zgrade usmeno obećanje da će tročlana delegacija proći pored improvizovane ograde i moći da ostavi na stepenice papir sa 42 zahteva za slobodne izbore, da bi potom to zabranili.
Marković je pozvao učesnike protesta da krenu i sruše ogradu, koju je i sam preskočio, ali ga je obezbeđenje uhvatilo i prebacilo nazad preko nje.
Tvrdi da mu je posle protesta zbog toga pozlilo, pa je završio u Urgentnom centru, gde su mu konstatovana nagnječenja po telu.
Na kraju konferencije za novinare, novinarka televizije Pink pitala je Markovića zašto je pozvao na nasilni upad u zgradu, što je on demantovao i objasnio da su samo hteli da sruše ogradu i ostave zahtev na ulaz.
U raspravu se uključio i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, koji je novinarku vređao, a neki od pristalica Udruženja "1 od 5 miliona" su joj pretili da će se fizički obračunati sa njom.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.