Tuča u Skupštini Srbije, radikali tvrde incident isprovociran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča u Skupštini Srbije, radikali tvrde incident isprovociran

BEOGRAD - Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Srboljub Živanović udario je danas u Skupštini Srbije poslanika naprednjaka Igora Bečića, zbog čega je predsednica Slavica Đukić-Dejanović odredila polučasovnu pauzu.

Oko 16 sati u skupštinsku salu su ušli šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić i poslanik Igor Bečić kome je bio krvav nos, a novinarima je rečeno da ga je udario radikal Živanović.

Đukić-Dejanović je odmah potom odredila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pauzu, a u skupštinskim klupama je došlo do koškanja između radikala i Nikolića.

Radikali su potom zatražili od predsednice parlamenta da im dostavi belešku o tom napadu, kao i lekarski izveštaj o stanju Bečića.

Inače, Skupština Srbije ni danas nije počela da razmatra dnevni red na kojem su izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta jer se poslanici treći dan javljaju po povredama Poslovnika.

Ozbiljne povrede

Srpska napredna stranka (SNS) obavestila je javnost da je poslanik SRS Srboljub Živanović udario pesnicom u glavu narodnog poslanika SNS Igora Bečića, nanevši mu ozbiljne telesne povrede i polomivši mu naočare.

Srpska napredna stranka,u saopštenju, konstatuje da su poslanici Srpske radikalne stranke i nemar režima za ono što se u Skupštini događa danas prevršili svaku meru.

Ova stranka pita dokle će se tolerisati divljaštvo radikala i dokle će im vlast pomagati u svakovrsnim napadima na srpske naprednjake?

Predsedništvo Srpske napredne stranke održaće sutra sednicu na kojoj će doneti mere zaštite od daljeg nasilja.

Stranka će braniti i odbraniti svakog svog člana, simpatizera i građanina od divljaštva, kaže se u saopštenju.

Todorović: Živanović bio u sali, incident isprovociran

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović odbacio je danas optužbe da je poslanik te stranke Srboljub Živanović fizički napao poslanika kluba Napred Srbijo Igora Bečića, tvrdeći da je Živanović sve vreme sedeo u skupštinskoj sali.

Todorović je novinarima u parlamentu rekao da su šef poslanika naprednjaka Tomislav Nikolić i Bečić ušli u salu i optužili Živanovića da ga je fizički napao.

Prema njegovim rečima, Živanović je sve vreme sedeo u sali, a današnji događaj je, kako je naveo, isprovociran.

"Očito je da ova situacija u Skupštini ide ka onom toku ili kraju koju je zamislio Boris Tadić i Demokratska stranka. Učinili su sve kako bi situacija u Skupštini došla do napetosti", rekao je Todorović.

On je kazao da je Živanoviću juče upućeno pismo, naslovljeno na poslaničku grupu SRS, u kojem se na najgrublji način preti njemu i njegovoj porodici.

To pismo SRS je, kako je naveo Todorović, poslala policiji.

Nikolić: Laž je da je Živanović bio u sali

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je poslanik radikala Srboljub Živanović fizički napao poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Igora Bečića i da je "notorna laž" da je Živanović u tom momentu bio u sali.

Nikolić je novinarima u parlamentu preneo da mu je Bečić rekao da je na stepenicama sreo Živanovića koji ga je, bez ikakvog povoda, udario nekoliko puta.Prema Nikolićevim rečima, na kraju incidenta su naišli svedoci.

"Nemam razloga da posumnajm u ovu priču, notorna laž je da je Živanović bio u sali. On služi, kao što su Vojislavu Šešelju nekad služili telohranitelji, da provocira i ispravlja greške koje načine drugi", kazao je Nikolić.

Nikolić tvrdi da je šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović "organizator svega" i da mu je Živanović štićenik.

"Živanović je taj koga poturaju i koji psuje, meni je već 500 puta opsovao majku, a sve u želji da isprovocira neku tuču", rekao je Nikolić i dodao da "takvom čoveku nije mesto u Skupštini Srbije".

Nikolić je podsetio da je večerašnji incident drugi u kome je Živanović napao poslanike SNS.

On je rekao da je sada potrebno utvrditi konačnu istinu i u tom cilju pregledati snimke iz sale, kako bi se utvrdilo da li je Živanović izlazio iz sale ili ne i da se uzmu izjave svedoka.

Na pitanje da li zna za pismo u kome je Živanoviću i njegovoj porodici prećeno, Nikolić je odgovorio da je za to čuo samo jednom u Skupštini.

"Sve mi to liči na pripreme za ovakve događaje. Kada bih rekao koliko pretnji imam, ali se na to ne žalim i pokušavam sam da ih eliminišem. Srba Živanović je pretnja za dostojanstvo Skupštine", kazao je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.