Skinuo nanogicu, pa za to okrivio svinju

Izvor: Blic, 18.Mar.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinuo nanogicu, pa za to okrivio svinju

Četiri osuđenika u Srbiji skinuli su prošle godine elektronsku napravu za lociranje, ali su uhapšeni.

- Pokušavali su mnogi, ali dosad niko nije prevario sistem kućnog pritvora - kaže za “Blic” Dušanka Garić, načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije, u čijoj su nadležnosti elektronske narukvice koje se po pravilu stavljaju na nogu, iznad skočnog zgloba.

Ona ističe da je incident u Prokuplju od 25. januara pravi primer pravovremene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reakcije Centra za elektronski nadzor. Tada je kućni pritvorenik B. S. pokidao nanogicu, uzeo bratovljev pištolj i krenuo da se obračuna sa bivšom ženom Vesnom Miljković u njenoj kući. Prema rečima Dušanke Garić, od skidanja sprave, do provere stana, obaveštavanja policije i na kraju dopisa sudu prošlo je samo 30 minuta.

- Brže od toga je nemoguće ispoštovati sve procedure. Sistem funkcioniše tako što neko od zaposlenih u Centru uoči alarm i poruku. Sistem ih obaveštava da li je nanogica skinuta, pokidana ili je pritvorenik napustio mesto pod elektronskim nadzorom. Mi ne možemo da pratimo osuđenika koji izađe sa nanogicom, nemamo GPS uređaj, već samo da li je ili nije u stanu - objašnjava Garićeva.

Za pritvorenike stroži režim

Prema Zakonu, osuđenici na zatvorske kazne mogu da napuštaju kućni pritvor uz dozvolu. Ta dozvola, na primer, može biti za odlazak na posao, obavljanje poljoprivrednih radova, odlazak u školu, na fakultet, kod lekara. Kada je reč o elektronskom nadzoru u vreme pritvora, svaki izlazak iz kuće je moguć samo uz saglasnost suda.

Procedura je uvek ista: nakon alarma obaveštava se poverenik Zavoda za krivične sankcije koji proverava šta je s osuđenikom. On obaveštava policiju, koja na kraju šalje dopis sudu o prekršenom elektronskom nadzoru.

Svakakva opravdanja

- Alarm se aktivira pri svakom pokušaju da se ošteti nanogica ili da se pomeri baza koja šalje signal. Poverenik Zavoda za sankcije izađe na teren i tada čuje razna opravdanja: “Iznervirala me žena pa sam udario nogom u ormar”, “žena je usisavala pa je pomerila bazu”, “dete se igralo bazom”... To su samo neka opravdanja - kaže Garićeva.

Garićeva ističe jedan slučaj kada je pritvorenik u dvorištu, u kome je smeo da boravi, pokidao nanogicu.

- Zatekli smo ga kako kolje svinje. Objasnio je da je sekirom udario svinju, ali se ona otela, ujela ga za nogu i pokidala nanogicu.

Zaključak je ipak bio da se incident desio slučajno i odmah mu je nanogica zamenjena, objašnjava naša sagovornica.

- Mi tada sudu napišemo šta se dogodilo i damo mišljenje proizvođača da su takva oštećenja nemoguća na opisani način, već da je to pokušaj skidanja. Imali smo takva četiri pokušaja prošle godine. Bili su uhapšeni i po skraćenom postupku sud ih je vratio u zatvor - kaže Garićeva.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Incident,   Prokuplje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.