Šibenski paroh sprečio vojne počasti na sahrani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šibenski paroh sprečio vojne počasti na sahrani

ZAGREB - Šibenski paroh Milorad Đurđević je danas odbacio optužbe iznete u hrvatskim medijima u vezi incidenta na šibenskom groblju kad je odbio da počasni vod oda počast umrlom pravoslavnom hrvatskom veteranu Rajku Jovanoviću i kada je sklonio zastavu sa kovčega.

On ističe da je po pravilima Srpske pravoslavne crkve s verskim obredom koji se obavlja u crkvi, nespojivo izvođenje bilo kakvih vojnih ili državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počasti koje podrazumevaju upotrebu naoružanja.

"U slučaju pokojnog Jovanovića, opelo je obavljeno po pravilima naše Crkve. Što se tiče vojnih počasti, izvedene su ispred groblja, izuzimajući upotrebu naoružanja, tako da ne bi bila narušena pravila obreda. Na kraju opela, u dogovoru sa sveštenikom, državna zastava je položena u kovčeg sa pokojnikom", ističe se u saopštenju šibenske parohije.

Dalje se naglašava da po pravilima i tradiciji SPC verski obred sahrane podrazumeva molitveni ispraćaj pokojnika u miru u večni pokoj.

Mediji su objavili da je Jovanović, inače Rom po nacionalnosti, bio hrvatski veteran i da je zahvaljujući hladnokrvnosti komandira vojnog počasnog voda koji je poslušao sveštenika i udaljio se od grobnog mesta da bi tamo odao počast umrlom, izbegnut teži incident.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.