Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2011, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestoro povređenih u sokobu na tvrđavi Kale

SKOPJE - Šest osoba je povređeno, od kojih jedan policajac, u incidentu koji se danas dogodio na tvrđavi Kale, iznad Skoplja, kada su se sukobile pristalice izgradnje crkvenog muzeja i protivnici gradnje.  Svi povređeni su primljeni u Gradskoj bolnici u Skoplju i niko nije u životnoj opasnosti.

Incident se dogodio oko 13 časova, kada su dve grupe okupljenih  >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << počele da se gađaju kamenicama, dok je policija nastojala da spreči sukob.   Prema informacije iz policije, u incidentu su učestvovali navijači fudbalskih klubova "Vardar" i "Sloga", tzv. "Komiti" i "Šverceri", iz redova nacionaliastičkih makedonskih i albanskih organizacija. 

Današnji protesti su usledili nakon što je u noći između četvrtka i petka grupa od stotinak građana među kojima su bili i gradonačelnik skopske opštine Ccair i zamenik ministra policije, obojica iz redova DUI, srušila deo kontrukcije muzeja na brdu Kale koji se gradi na temeljima nekadašnje crkve.   Pretstavnici albanskih političkih stranaka i nevladinih organizacija više puta su tražili prekid gradnje, jer smatraju da to nije u skladu multietničnošću i spore činjenice da se na tom mestu nalazila crkva.   Iz Ministarstva kulture, u čijem okviru se nalazi Uprava za zaštitu kulturnog nasleđa, najavili su privremeno stopiranje gradnje dok se ne dođe do rešenja.

Mediji u Skoplju, pozivajući se na neimenovane izvore, navode da je nakon incidenta došlo je do hitnih kontakta između čelnika vladajuće koalicije i da je dogovoreno da budu preduzete sve neophodne mere za smirivanje situacije.

   

na temeljima nekadasnje crkve?

Kako vas nije sramota da lazete.

Tu nikada nije postojala nikakva crkva. FYROM-ci su hteli da uniste anticke temelje Dardanije Ilirskog doba,

na to mesto su turci 500 godina bili, i nikadaa nisu unistili to blago, a FYROM-ci.

Molim vas nemojite siriti propagandu i Laz,

ovo nije fer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.