Protest protiv mise za Blajburg, verbalni sukob ispred Katedrale u Sarajevu

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 16:55

Protest protiv mise za Blajburg, verbalni sukob ispred Katedrale u Sarajevu

Skup protiv održavanje mise za žrtve Blajbuga, a koji je organizovan ispred Katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva, obeležen je manjim verbalnim incidentom kada je napadnut bivši zamenik gradonačelnika tog grada. Policija će ispitati da li ima elemenata narušavanja javnog reda i mira.
Nekoliko desetina građana u popodnevnim satima okupilo se na trgu ispred Katedrale, a među njima je bio i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Josip Jurišić, bivši zamenik gradonačelnika Sarajeva.

On je delimično zaslužan i za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom pored ulaza u Katedralu. 
Josip Jurišić je rekao da kao rođeni Sarajlija nije mogao da ne dođe i ne podrži ovu građansku solidarnost.
"Niko nije protiv mise i katoličke crkve. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživeo mnoge torture, preživeo je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH. Ovo što se sada dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni verodostojnici naseli i prihvatili da se žrtve Blajburga obeleže u Sarajevu", rekao je Jurišić.
Jurušića je tokom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale, preneo je Kliks.
Taj muškarac se verbalno sukobio i s drugim učesnicima antifašističkog skupa optužujući ih da su zapravo oni fašisti.
"Radi se ili o psihijatrijskom bolesniku ili ga je neko tu ubacio da provocira", rekao je Jurišić.
"Policija će ispitati ima li elemenata narušavanja javnog reda i mira", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Mirza Hadžiabdić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.   
Misa za Blajburg u Sarajevu najavljena je za subotu 16. maja, a najava tog skupa izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Neobičan protest zbog blajburške mise u Sarajevu: Siluete obešenih na Marijin-Dvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2020, 15:03

Na Marijin-Dvoru u Sarajevu postavljene su siluete obešenih građana, u znak protesta zbog najave održavanja mise za žrtve Blajburga...Ovu instalaciju postavilo je Udruženje AntiDejton na mestu na kojem su masovno ubijani građani Sarajeva tokom režima nekadašnje ustaške NDH i to samo nekoliko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.