Prekid Skupštine zbog verbalnog incidenta - izbačen poslanik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid Skupštine zbog verbalnog incidenta - izbačen poslanik

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović kaznila je danas trojicu poslanika koji su pravili incidente u parlamentu.

Đukić-Dejanović je na početku sednice koja se direktno prenosi na RTS-u, izrekla meru udaljenja sa sednice poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Srboljubu Živanoviću zbog jučerašnjeg fizičkog napada na poslanika kluba Napred Srbijo Igora Bečića.

Osim mera udaljenja, predsednica parlamenta je izrekla opomene liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove Srbije (NS) Nenadu Čanku i Velimiru Iliću.

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je danas posle desetak minuta, zbog verbalnog incidenta koji je izbio između predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i šefa poslaničkog kluba Nova Srbija Velimira Ilića.

Ilić je na početku sednice pokušao da objasni da je juče, kada je rekao da "nije u redu da Rasim Ljajić poziva goste na Dan državnosti (15. februara, u Orašcu), već to treba da uradi Boris Tadić", nije mislio da "Ljajić to ne treba da radi, jer je musliman, već da, umesto ministra, pozivnice treba da upute predsednik države ili premijer.

"Želeo sam da potenciram da na dan srpske državnosti goste mora da poziva predsednik ili premijer i da se ne može svesti na ministra za rad i socijalna pitanja, a vi ste to zloupotrebili da bi pravili specijalne emisije na svojim televizijama. Imam više prijatelja u Sandžaku nego svi vi zajedno i nemojte praviti incidente tamo gde ih nema ", rekao je Ilić.

Za repliku se javio Čanak koji je Ilića nazvao dripcem.

"Nas ovde pokušavaju da ubeđuju da nismo čuli što smo čuli, da nismo videli šta smo videli, da nismo videli da Ilić propagira nacionalnu mržnju", kazao je Čanak.

"Ako neko smatra da sa skupštinske govornice kaže da je sramota biti musliman u Srbiji, to znači da već sutra možemo doći u situaciju da ljudi počnu da se dele i ubijaju po nacionalnoj osnovi", rekao je Čanak.

Čanak je ocenio da se zbog incidenta koji prate skupštinska zasedanja bliži kraj parlamentarizmu u Srbiji.

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zatim je odredila pauzu, a rad parlamenta biće nastavljen u 11.30 sati.

Zbog ovog incidenta RTS je doneo odluku o suspenziji svih oblika prenosa sednica Narodne skupštine na RTS dok Parlament ne zauzme jasan stav o izjavi Velimira Ilića; ili dok sam Velimir Ilić ne povuče sopstvenu izjavu.

Snimanjem i emitovanjem jučerašnje izjave poslanika Velimira Ilića, legalizovan je najteži oblik ovog krivičnog dela čime su uvređeni svi građani Srbije. Time je Radio-televizija Srbije dovedena u status saučesnika, navodi se u saopštenju RTS-a.

Nakon što je Skupština izrekla sankcije vinovnicima, RTS je odlučio da nastavi prenos skupštinskog zasedanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kazne za incidente u skupštini

Izvor: RTV Pink, 13.Feb.2009

Sa sednice udaljena trojica poslanika . . . Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaznila je trojicu poslanika koji su pravili incidente u parlamentu. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.