Izvor: TangoSix.rs, 09.Jun.2021, 08:28

POSLEDNJA VEST: Srušio se bugarski MiG-29, pilot poginuo, prekinuta PVO vežba na Šabli

Ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo je da je danas u 00:45 časova (po lokalnom vremenu), prilikom izvršenja trenažnog zadatka iznad bugarske akvatorije, lovački avion MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Bugarske izgubio radio vezu i nestao sa radara.
Kako je navedeno, akcija traganja i spasavanja je odmah pokrenuta i ona i dalje traje. U operaciju su uključene snage i sredstva Mornarice, Zajedničke komande za specijalne operacije, Granične policije i Ratnog vazduhoplovstva. Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane Georgij Panajotov i načelnik odbrane Emil Eftimov uputili su se u rejon incidenta.
Kako Tango Six saznaje u udesu je najverovatnije izgubljen avion sa evidencijskim brojem „39“ / Foto: Anton Balakčiev Kako saopštava bugarski vazduhoplovni portal Aero, avion je učestvovao na bojevom gađanju, načelnik štaba 3. eskadrile major Valentin Terziev (prema dostupnim informacijama imao je ukupan nalet od svega 700 sati za 23 godine službe) koji je upravljao letelicom trebao je da raketom vazduh-vazduh uništi svetleću padobransku metu, letelica je sa radara nestala nakon dejstva, pilot nije prijavio probleme, a nema pokazatelja da se pilot katapultirao.
U izjavi sa medije u Burgasu, premijer Bugarske Stefan Janev rekao je da su, obzirom na okolnosti, male šanse da pilot major Valentin Terziev bude pronađen živ, ali da se potraga nastavlja. Rekao je i da je kontakt sa letelicom izgubljen u 00:43, da su pronađeni predmeti i materijali koji pripadaju avionu, i da se pretpostavlja da se olupina nalazi na dubini od oko 70 metara.
Za majorom Valentinom Terzijevim još uvek se traga / Foto: Georgi Petkov Janev je izneo i jedan zanimljiv detalj vezan za incident. Prema njegovim rečima “nešto u samoj meti je pošlo naopako“, ona je krenula da pada većom vertikalnom brzinom od predviđene, što je zahtevalo dodatni manevar pilota koji je izvestio da je pogodio metu ali je nakon toga veza sa njim bila izgubljena. Premijer Bugarske je dodao da je tehničko stanje aviona bilo dobro i da je letelica bila u resursu, da je ranije iste večeri već leteo na drugom zadatku,  kao i da je major Terziev bio pilot 1-ve klase, izuzetno obučen i izvrstan, sa zvanjem instruktora što je značilo da je mogao obavljati zadatke i noću u složenim meteo-uslovima.
Taktička vežba sa bojevim gađanjem „Šabla 2021″ je obustavljena (samim tim sasvim sigurno i vežba na kojoj učestvuju i pripadnici Vojske Srbije), a saopšteno je i da će mediji biti blagovremeno obaveštavani o toku operacije traganja.
Iako je RTS javio kako su pri tom “tri srpska lovca bezbedno sletela u bazu“, kako Tango Six saznaje, naši MiG-ovi nisu leteli prilikom izvršenja zadatka bugarskog aviona koji se srušio.
Ministarstvo odbrane Bugarske saoptšilo je danas 10. juna da je pilot major Valentin Terzijev poginuo.
Ovaj post će se ažurirati kako budu pristizale nove informacije.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post POSLEDNJA VEST: Srušio se bugarski MiG-29, pilot poginuo, prekinuta PVO vežba na Šabli appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tango six: Srušio se bugarski MiG-29, prekinuta PVO vežba

Izvor: N1 televizija, 09.Jun.2021

Vežba PVO snaga na poligonu Šabla kod Varne, u kojoj učestvuju lovačke i raketne jedinice Vojske Srbije, prekinuta je noćas, nakon što se srušio lovac MiG-29 bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

Nastavak na N1 televizija...

DRAMA NA NEBU IZNAD POLJSKE: MiG-29 otvorio vatru na lovački avion! Zapucao iz 30 mm topa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2021

Ministarstvo odbrane potvrdilo je incident..Poljsko vazduhoplovstvo istražuje incident u kojem je jedan borbeni avion MiG-29 otvorio vatru iz svog 30-milimetarskog topa na drugi lovački avion tokom vežbe u Nadažicama u Velikopoljskom vojvodstvu 14. maja. ...- Državna komisija za istraživanje vazduhoplovnih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.