Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 19:59

Otvoren festival "Mirdita - dobar dan" uz incidente

Festival "Mirdita - dobar dan" počeo je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, a otvranja manifestacije obeležio je incident kada je jedna muškarac oteo mikrofon i pokušao da se obrati publici, ali ga je ozbebeđene sprečilo i izvelo iz sale.

Muškarac je, tvrdeći da se na skupu "govori samo o albanskim žrtvama", rekao "mi se plašimo, vratite me kući", ali ga je obezbeđenje nakon nekoliko trenutaka onemogućilo, izvelo iz sale i on je priveden >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog ometanja skupa.

Festival "Mirdita - dobar dan!", jedinstveni kulturni događaj koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, održava se pod jakim obezbeđenjem policije koja je dopratila učesnike sa Kosova, a kordon sprečava pripadnike desničakrskih organizacija koje se protive održavanju festivala da se približe sali CZKD.

Među pripadnicima desničarskih organizacija su najbroijnije pristalice Zavetnika, pedvođene liderkom te organizacije Milicom Đurđević, a pridružili su im se i vođa Srpske desnice Miša Vacić i predsednik Udruženja porodica kosovskih žrtava Sima Spasić, o čemu više OVDE.

Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu, najvili su organizatori.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići rekla je na svečanom otvaranju u Centru za kulturnu dekontaminaciju da je mladim ljudima ostavljen teret da mire ono što su ranije generacije posvađale i da je Mirdita samo jedan od načina da se svi kao društvo približimo tom cilju.

"Mi želimo da budemo ti koji će poslati poruku mira u svet, tako što ćemo sesti za isti sto sa mladima sa Kosova i sa njima razmeniti mišljenja, kulturu. Misija festivala je oduvek bila spajanje ljudi iz Beograda i Prištine, a u doba zatvorenih granica i socijalne distance - mi smo i dalje mesto okupljanja umetnica, ali I novinara", rekla je ona.

Reagujući na proteste određenih desničarskih grupa povodom održavanja festivala, Jelići je istakla da joj je kao mladoj osobi žao što mora da gleda proteste protiv kulturnog događaja koji proviše mir, razmenu mišljenja i saradnju.

"Nažalost, godine prolaze, a isti scenario se ponavlja. Sa druge strane kordona koji nas čuva, nalaze se najžešći protivnici pomirenja i normalizacije odnosa", istakla je ona i dodala da je dosta širenja laži i propagande koja seje mržu i razara naša dva naroda.

Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova, poručili su organizatori. Tokom tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.