Novinar koji je otkrio aferu prisluškivanja pronađen mrtav

Izvor: Studio B, 18.Jul.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar koji je otkrio aferu prisluškivanja pronađen mrtav

Bivši novinar tabloida "Njuz ov d vorld" Šin Hor, koji je otkrio skandal o prisluškivanju telefona javnih ličnosti zbog koga je tabloid ugašen, pronađen je mrtav u svom domu u Vatfordu.

"Njegova smrt se trenutno tretira kao neobjašnjiva, ali se ne smatra sumnjivom. Istraga policije o ovom incidentu je u toku", navodi se u saopštenju, koje je preneo AFP.

Dnevnik "Gardijan" je izvestio da je Hor imao dugogodišnji problem sa alkoholom i drogom. Hor je u intervjuima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za "Njujork tajms" i "Bi-Bi-Si" prošle godine tvrdio da je bivši urednik tabloida Endi Kolson, koji je kasnije postao savetnik za medije premijera Dejvida Kamerona, znao za prisluškivanje javnih ličnosti.

O Horovim tvrdnjama informisan je Skotland jard, koji je, međutim, saopštio da je novinar odbio da da izjavu. Kolson je uhapšen u okviru opsežne policijske istrage o prisluškivanju javnih ličnosti, u kome su učestvovali zaposleni u sada ugašenom tabloidu.

Mardokova direktorka puštena uz kauciju

Izvršna direktorka britanske kompanije "Njuz internešenal", u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka, Rebeka Bruks oslobođena je uz kauciju, izjavio je njen portparol.

"Mogu da potvrdim da je ona puštena sinoć i da je platila kauciju do kraja oktobra", izjavio je za AFP njen portparol Dejvid Vilson.

Skotland jard je ranije saopštio da je uhapsio Bruksovu zbog navodnih optužbi za korupciju i prisluškivanje telefona.

Bruksova je bila uhapšena u nedelju oko ponoći i ispitivana je 12 sati u vezi prisluškivanja i plaćanja policajcima za poverljive informacije koje je organizovao tabloid "Njuz ov d vorld".

Bruksova je pre tri dana podnela ostavku na funkciju izvršnog direktora "Njuz internešenela" i ranije je dobrovoljno pristala da se pojavi pred komisijom britanskog parlamenta koja se bavi medijskim pitanjima, a koja je uputila obavezujući poziv i Mardoku i njegovom sinu.

Zbog skandala s prisluškivanjem javnih ličnosti ali i žrtava terorističkih napada, uhapšen je, između ostalih, i bivši šef za komunikacije premijera Dejvida Kamerona i nekadašnji urednik "Njuz ov d vorlda" Endi Kolson.

Tabloid "Njuz ov d vorld" ugašen je 10. jula pošto je izbio skandal zbog navoda da su novinari tog lista prisluškivali telefone i čitali telefonske poruke žrtava ubistva i terorističkih napada, poginulih vojnika i članova porodica stradalih, kao i brojnih javnih ličnosti, uključujući bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.