Norveška ispituje radijaciju posle akcidenta u Rusiji

Izvor: Večernje novosti, 15.Avg.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška ispituje radijaciju posle akcidenta u Rusiji

Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu Norveške posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji. Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dve zemlje razdvaja reka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.PROČITAJTE JOŠ - Rusija: Nema opasnosti od radijacije "Trenutno nije moguće odrediti da li su poslednja otkrića joda povezana sa akcidentom u Ahangelskom prošle nedelje. Nastavljamo sa češćim uzorkovanjima i analizama", navodi se u saopštenju agencije. Takva merenja radijacije nisu neobična u Norveškoj pošto njene stanice za praćenje detektuju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje a uzrok je obično nepoznat. Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja raketedo 16 puta, a lekari koji su lečili žrtve akcidenta su poslati u Moksvu na pregled, javio je TASS. Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2019

​OSLO - Norveška agencija za nuklearnu bezbjednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na sjeveru zemlje poslije eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.