Nekoliko incidenata na Kosovu i Metohiji

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko incidenata na Kosovu i Metohiji

Nepoznate osobe večeras u 20.40 sati bacile su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica dva „molotovljeva koktela”, koja su pričinila manju materijalnu štetu na zgradi opštine.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio u prisustvu vojnika Kfora, koji su se, nakon što su građani počeli da se okupljaju, povukli sa lica mesta.

Pantić je precizirao da su se četiri vozila Kfora, nakon incidenta, povukla u južni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deo Mitrovice, navodeći da će zgradu opštine od sutra obezbeđivati pripadnici civilne zaštite.

Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kritikovao je postupak Kfora i naoštrije osudio vinovnike tog incidenta.

Zgrada opštine Kosovska Mitrovica, koja se nalazi u multietničkom naselju Tri solitera, nije prvi put meta napadača. Ranije je na ovu zgradu pucano iz vatrenog oružja, a bila je i kamenovana.

Oskrnavljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Klokotu

Nepoznate osobe su na pravoslavnom groblju u selu Klokot oštetile 27 nadgrobnih spomenika, prenose prištinski dnevni listovi.

Koha ditore prenosi izjavu komandanta Policijske stanice u Klokotu Bobana Miloševića da su forenzičari utvrdili da je oštećeno 27 nadgrobnih spomenika i da je policija nakon uviđaja odredila stalna dežurstva pored pravoslavnog groblja u tom mestu.

Incident se dogodio juče oko 18 časova, a predsednik opštine Klokot Saša Mirković je taj događaj osudio i ocenio kao „vandalski akt”.

Koha ditore prenosi i da je policija u Đakovici prošle noći rasterala grupu od desetak mladića koji su se okupili ispred pravoslavne crkve u tom gradu.

Povod za okupljanje je bio poziv koji je objavljen na fejsbuku u ime Albanske nacionalne armije i kojim se građani Đakovice pozivaju da unište pravoslavnu crkvu.

U pozivu na društvenoj mreži piše, da „treba pogoditi Srbe tamo gde ih najviše boli”.

Prilikom rasturanja demonstranata pripadnici policije su, kako se nezvanično saznaje, gađani kamenicama i petardama. Policija nije dala informacije o ovom slučaju.

Oštećena pravoslavna groblja i u Prilužju, Miloševu i Plemetini

BEOGRAD – Nepoznati počinioci oštetili su tokom prošle noći pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu –Prilužju, Miloševu i Plemetini, rečeno je jutros agenciji Beta.

Nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran je eksplozivnom napravom kasno sinoć, rekao je agenciji Beta zamenik predsednika srpske opštine Vučitrrn, koja je izmeštena u Prilužje, Miodrag Stolić.

Sinoć oko 23 sata čula se snažna eksplozija iz pravca seoškog groblja, a jutros je usanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića, detonacija je bila toliko snažna da su delovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gde je preostalo nekoiko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.

U etnički mešovitom selu Plemetina nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija vrši uviđaj.

„Opština Vučitrn, izmeštena u Prilužju, traži zaštitu od međunarodne zajednice”, kazao je Stolić.

Samoopredeljenje: Bez revanšizma, jači pritisak na Vladu

Pokret Samoopredeljenje pozvao je građane Kosova na mir i zatražio da umesto revanšizma zbog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu pojačaju pritisak na Vladu Kosova.

„U nedostatku državničkih poteza Kosova, u medijima i na socijalnim mrežama kruže različiti pozivi na revanšizam. Iako je ljutnja razumljiva, bilo kakav revanšizam neće poboljšati situaciju Albanaca u Preševskoj dolini i slabiće poziciju Kosova. Ova ljutnja treba da se pretvori u pritisak prema Vladi Hašima Tačija”, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

U saopštenju objavljenom kasno protekle noći Samoopedeljenje je podržalo najavljene mirne proteste Albanaca u Preševskoj dolini kako bi se izdejstvovalo poboljšanje njihovog položaja.

Istaknuto je da istovremeno treba pojačati pritisak na Vlade u Prištini i Tirani da zaštite prava Preševske doline, kroz konkretnu institucionalnu i finasijsku pomoć.

Tanjug/Beta

objavljeno: 20.01.2013.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kosovska Mitrovica:Napad na zgradu opštine

Izvor: Mondo, 20.Jan.2013

Nepoznate osobe večeras u 20.40 sati bacile su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica dva "molotovljeva koktela", koja su pričinila manju materijalnu štetu na zgradi opštine...Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio u prisustvu vojnika Kfora,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.