Meštani Kanjiže zabrinuti zbog velikog broja migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Kanjiže zabrinuti zbog velikog broja migranata

Veliki broj migranata poslednjih mesec dana pristiže i u opštinu Kanjiža. Okupljaju se kako u centru tako i na periferiji, čekajući pogodan trenutak kako bi pokušali da pređu u Mađarsku. Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da su zabrinuti, ali za sada nije zabeležen nijedan incident.

U Kanjiži svaki dan boravi između 200 i 400 migranata. Jedan manji broj u centru ovog mesta, a ostali na periferiji, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šumicama, daleko od očiju javnosti. Lokalna samouprava je uz pomoć nadležnog ministarstva organizovala čuvarsku službu, a povećano je i prisustvo policije.

"To ipak znači građanima jer smo prisutni, pratimo ih, naročito u blizini škola, obdaništa i javnih ustanova. Uz to da mi žalimo te ljude, normalno da mi, kao lokalna samouprava mnogo više žalimo naše ljude, naše građane i naša je prevashodna obaveza da mi zaštitimo naše građane, a ono što možemo i moramo uraditi za te ljude isto činimo", kaže Robert Lacko šef lokalnog kriznog štaba opštine Kanjiža.

U proteklih mesec dana nije zabeležen ni jedan incident, ali su građani zabrinuti.

Tokom noći, migranti se zavlače u napuštene objekte, između ostalih i u zgradu železničke stanice u Kanjiži.

"Migranti su za samo nekoliko nedelja u potpunosti uništili zgradu železničke stanice u Kanjiži, koja inače već duži niz godine nije u funkciji. Preko dana ih policija skloni odavde, ali se oni uveče, kada padne mrak vrate i dalje uništavaju i za sobom ostavljaju veliku količinu ne samo smeća nego i fekalnog otpada", kaže Lacko.

Pokušaji ovih ljudi da pređu u Mađarsku skoro uvek se završavaju neuspešno. U lokalnoj prodavnici, kaže naš sagovornik, kupuju gumene čamce, pa sa njima pokušavaju da pređu Tisu, takođe neuspešno. Posle nekoliko pokušaja uglavnom napuštaju Kanjižu, kako bi put do Evropske unije pokušali da pronađu na nekoj drugoj granici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.