Ko čuva čuvare splavova na beogradskim rekama

Izvor: Politika, 01.Avg.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko čuva čuvare splavova na beogradskim rekama

Usvajanje zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju značiće da u ovom sektoru više neće raditi „problematični momci”

Policija je od početka godine zabeležila više od 40 incidenta u beogradskim klubovima, splavovima i diskotekama. Nekoliko osoba je ubijeno, a na desetine povređeno. Pored alkohola i narkotika koji su glavni uzročnici sukoba, najveći broj obračuna dogodio se između raznih kriminalnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navijačkih grupa, navodi naš sagovornik iz MUP-a Srbije. Motiv je sukob oko teritorije za trgovinu narkoticima.

Za kriminalnim grupama ne zaostaju ni pripadnici obezbeđenja ovih objekata, koji često potiču upravo iz njihovih redova. Osim što uzimaju procenat od prodaje ili su i sami umešani u dilovanje narkotika, ne libe se da upotrebe silu prema gostima. Često čak i prekomernu. Upravo to se dogodilo Fedoru Frimermanu (30), kojeg je 25. jula ove godine oko tri časa, ispred splava „Saund” na smrt pretuklo obezbeđenje ovog objekta. Nesrećni mladić bio je gost splava i do incidenta nikog nije ugrožavao.

U policiji kažu da provere po klubovima samo donekle daju rezultate, jer su kriminalne grupe „uvezane” i jedni drugima dojavljuju o policijskim racijama. Zbog toga su po gradu na kritičnim lokacijama postavljeni policijski kontrolni punktovi. Ove kontrole pokazale su da je dve trećine zaustavljenih bilo pod dejstvom alkohola i narkotika.

Sa druge strane, pripadnike obezbeđenja niko ne kontroliše. Da li bi donošenje dugo najavljivanog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju moglo da stavi pod kontrolu pripadnike privatnog obezbeđenja?

Đorđe Vučinić, predsednik Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije i direktor kompanije „Sekjuritas”, kaže za „Politiku” da će usvajanje ovog zakona značiti da u privatnom obezbeđenju više neće biti problematičnih momaka.

– To će garantovati MUP Srbije. Onaj ko se bude bavio poslovima obezbeđenja moraće da ima licencu MUP-a, koja će podrazumevati odgovarajuću obuku, lekarski pregled, bezbednosne provere. Licenca podrazumeva i da ukoliko pripadnik obezbeđenja radi sa oružjem, on mora da prođe strože bezbednosne provere. Policija će, dakle, biti odgovorna ako izda licencu nekome ko je problematičan ili nije dovoljno edukovan za posao koji obavlja – tvrdi Vučinić.

Takođe, svaki vlasnik splava, diskoteke ili kluba više neće moći da svoje „prijatelje” angažuje kao obezbeđenje, već će morati da sklopi ugovor sa firmom, koja će mu pružati ove usluge.

– Svaka firma koja sklopi ugovor sa klijentom moraće, kada započne posao, to da prijavi nadležnoj stanici policije. Oni će imati obavezu da kontrolišu radnike obezbeđenja – kaže Vučinić.

Vlasnici firmi za obezbeđenje biće odgovorni ukoliko zaposle osobu koja nema licencu MUP-a.

----------------------------------------------------------------------

Uskoro usvajanje zakona o privatnom obezbeđenju

Predlog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju ušao je u redovnu skupštinsku proceduru.Očekuje se da u dogovoru između predsednika vlade i skupštine, predlog zakona bude stavljen na dnevni red na jednoj od narednih redovnih sednica skupštine.

------------------------------------------------------------------------------- 

Incidenti u klubovima

8. januar 2012 – dvojica pripadnika obezbeđenja teško ranjena ispred splava „Amsterdam”

16. jul 2012 – ispred splava „Blejvoč” ubijen član obezbeđenja

17. decembar 2012 – u pucnjavi ispred kluba „Brodarac” ubijena jedna osoba

13. april 2013 – ispred kluba „Plastik” ranjeni konobar i radnik obezbeđenja

13. maj 2013 – u klubu „Džast vanila” na Adi Ciganliji ubijena devojka

2. jun 2013 – Uroša Avramovića ranilo obezbeđenje kluba „Brodarac”

7. jun 2013 – vatreni obračun ispred splavova „Fristajler” i „River”, troje ranjenih  

D. Vukosavljević

objavljeno: 01.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.