Josipović: Ćirilica nije simbol zločina

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ćirilica nije simbol zločina

Svako ko je počinio zločin, bez obzira na to koje je nacionalnosti, mora biti kažnjen, ali to nema veze sa ćirilicom, kaže predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Svi pokazatelji upućuju na to da iza incidenta u Vukovaru, na obeležavanju Dana sećanja, stoji HDZ, kaže Josipović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da svako ko je počinio zločin, bez obzira na to koje je nacionalnosti, srpske ili neke druge, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora biti kažnjen, ali da to nema veze sa ćirilicom.

Govoreći o prikupljanju potpisa za "referendum o ćirilici", Josipović je, u intervjuu za današnji Večernji list, naglasio da ćirilica nije simbol zločina.

"Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to jednostavno nije tako", istakao je Josipović, dodajući da svako ko je počinio zločin, bio Srbin ili koje druge nacionalnosti, mora biti kažnjen.

Josipović je najavio da će preispitati jesu li tajne službe zakazale na obeležavanju Dana sećanja na žrtve u Vukovaru, kada je državni vrh bio sprečen da se priključi koloni sećanja.

"Obaveštajno-bezbednosne službe ne smeju da intervenišu u politiku, ali moraju da rade na bezbednosnoj proceni i zaštiti bezbednosti građana, uključivši i političkog vrha. Mislim da je u ovom slučaju trebalo da naprave puno više nego što jesu", ocenio je Josipović za Večernji list, upitan da li su tajne službe morale da znaju šta se sprema na obeležavanju Dana sećanja.

Josipović je najavio da će tražiti detaljni izveštaj i raspravu o tome, kao i da će o tome razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem.

Hrvatski predsednik utvrdio je da "svi pokazatelji upućuju na to" da iza incidenta u Vukovaru stoji Hrvatska demokratska zajednica, iako njen predsednik Tomislav Karamarko odbacuje takva tumačenja.

Iako je ranije podsticao dijalog s protivnicima ćirilice okupljenima oko Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je i poveo paralelnu kolonu sećanja u tom gradu, Josipović je ocenio da više nema šta da razgovara sa Štabom, jer je izašao iz okvira demokratskog standarda.

"Bolje je razgovarati s njegovim nalogodavcima", zaključio je predsednik.

Na pitanje da li su događaji u Vukovaru bili testiranje puča, Josipović je odgovorio da u Hrvatskoj nisu mogući pučevi, jer ima čvrstu i stabilnu demokratiju.

"Da se protest dogodio bilo gde drugde, ne bih imao ni reči prigovora. To je demokratsko pravo. Ali zloupotrebiti Vukovar i njegovu žrtvu je neoprostivo", zaključio je hrvatski predsednik.

Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara nedavno su na obeležavanju Dana sećanja na žrtve tog grada 1991. sprečili kompletan hrvatski državni vrh, predvođen predsednikom i premijerom, da se priključi koloni sećanja.

Zbog toga su najviši državni funkcioneri i predstavnici diplomatskog kora počast vukovarskim žrtvama odali na mestu masovne grobnice na Ovčari, umesto uobičajeno na Memorijalnom groblju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Josipović: Ćirilica nije simbol zločina

Izvor: Press, 23.Nov.2013

Govoreći o prikupljanju potpisa za "referendum o ćirilici", Josipović je, u intervjuu za današnji "Večernji list", naglasio da ćirilica nije simbol zločina.. "Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to jednostavno nije tako", istakao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.