Incidenti u Kosovskoj Mitrovici i Đakovici

Izvor: Studio B, 21.Jan.2013, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti u Kosovskoj Mitrovici i Đakovici

Nepoznate osobe bacile su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica dva "molotovljeva koktela", koja su pričinila manju materijalnu štetu. U Đakovici pokušaj napada na Manastir uspenja presvete Bogorodice.

Incident u Kosovskoj Mitrovici se dogodio sinoć u 20.40 sati.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio u prisustvu vojnika Kfora, koji su se, nakon što su građani počeli da se okupljaju, povukli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa lica mesta.

Pantić je precizirao da su se četiri vozila Kfora, nakon incidenta, povukla u južni deo Mitrovice, navodeći da će zgradu opštine od sutra obezbeđivati pripadnici civilne zaštite.

Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kritikovao je postupak Kfora i naoštrije osudio vinovnike tog incidenta.

Zgrada opštine Kosovska Mitrovica, koja se nalazi u multietničkom naselju Tri solitera, nije prvi put meta napadača. Ranije je na ovu zgradu pucano iz vatrenog oružja, a bila je i kamenovana.

U centru Đakovice grupa Albanaca protestovala je zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, a deo njih je pokušao napad na Manastir uspenja presvete Bogorodice.

Albanci su se u centru Đakovice okupili na poziv objavljen na Fejsbuku u ime tzv. Albanske nacionalne armije, u kojem se navodi da treba uništiti tamošnju pravoslavnu crkvu, piše Koha ditore. U pozivu, prema navodima prištinskog lista, piše da " treba pogoditi Srbe tamo gde ih najviše boli".

Kako je rekao predsednik opštine Đakovica Đokica Stanojević, Albanci su se okupili u nedelju oko 20 sati, a napad na manastir sprečila je policija i međunarodne snage bezbednosti.

Stanojević je kazao da je deo okupljenih Albanaca krenuo ka manastiru u kome se nalaze četiri monahinje, ali da su ih u pokušaju napada sprečile jake snage kosovske policije i pripadnici Kfora.

"Manastir sada obezbeđuju jake snage bezbednosti kosovske policije i Kfora i spolja i unutra", rekao je Stanojević.

On je istakao da je situacija posle 22 sata počela da se smiruje i da je oko manastira mirno.

Na srpskom pravoslavanom groblju u selu Klokot, kod Kosovske Vitine, porušeno je sinoć 27 spomenika, javio je KiM radio.

Predsednik opštine Klokot Saša Mirković rekao je tom radiju da je šokiran ovim vandalskim činom na srpskom groblju, na kome ni mrtvi nemaju mira.

"Mislio sam da se ovako nešto neće događati na Kosovskom Pomoravlju, ovo je najgore što je moglo da nam se dogodi. Nema većeg zla od ovoga i nema rečenice kojom bih mogao da osudim ovakav akt. Ovde mrtvi nemaju mira", izjavio je Mirković.

Ovu informaciju potvrdio je i direktor Klokot radija Nikola Stolić, istakavši da ima infromacije o rušenju nadgrobnih spomenika na groblju i da policija još vrši uviđaj.

"Imam informacije o rušenju spomenika na groblju, mrak je, tamo je policija, zaista sam uzbuđen. Tamo je i grob mog oca", izjavio je Stolić.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Incidenti u Kosovskoj Mitrovici i Đakovici

Izvor: Akter, 21.Jan.2013

Nepoznate osobe sinoć su bacile na zgradu opštine Kosovska Mitrovica dva "molotovljeva koktela", koja su pričinila manju materijalnu štetu na zgradi opštine

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.