Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u srebreničkom Islamskom centru: Ponižena SDA, ali i država

SARAJEVO - Sramni incident u Srebrenici u kojem je, pored psovki i bukvalnog izbacivanja zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića, bilo i tuče, završio je reakcijom policije i hapšenjima.

To je, kako je ocijenio Sadik Ahmetović, jedan od aktera incidenta, poniženje jedne od najjačih stranaka u BiH, ali i same države.

Iz SDA je juče saopšteno da najoštrije osuđuju napad na zvaničnike stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i sprečavanje održavanja sjednice Povjereništva za SDA Srebrenica, te da taj čin predstavlja sramotu i anticivilizacijski postupak, a da će organi stranke u narednim danima utvrditi sve činjenice i poduzeti odgovarajuće korake.

U SDA od kongresa stranke traju unutrašnji sukobi jer neki nisu zadovoljni pozicijama. SDA mjesecima pokušava da nađe kompromis i zadrži četvoricu poslanika iz Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, među kojima je i Ahmetović, koji traže korjenite promjene u ovoj stranci.

Ahmetović je rekao da je sramni dan koji je doživio u Srebrenici samo repriza onoga što je doživio u ratu, kada je na učesnike sjednice Glavnog odbora SDA Srebrenica u hotelu "Domavia" bačen suzavac.

"I tada su vlast u Srebrenici predvodili Hamdija Fejzić, koji je bio na čelu općinske vlade, a načelnik policije bio je Hakija Meholjić. Ni tada nisu poduzeli ništa da zaštite skup, a i tada su se mogle čuti samo prijetnje i sila", ističe Ahmetović i dodaje da i danas srebreničkim bošnjacima vladaju ista dvojica koji su bez izbornog legitimiteta pristala da uđu u vlast.

"Sve informacije govore da je smijenjeni predsjednik SDA Srebrenica  Hamdija Fejzić sa grupom izmanipulisanih momaka i članova drugih stranaka organizirao napad na Povjereništvo kojim je predsjedavao Osmanović", rekao je Ahmetović.

Sam Fejzić, inače predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, tvrdi da nije bio obaviješten da će se sjednica Povjereništva SDA održati u nedjelju, ali da je nedopustivo da se politički sastanci održavaju u vjerskim objektima iako je kancelarija SDA sto metara.

"Osnovni problem je nastao nakon kongresa SDA kada Ahmetović nije izabran za potpredsjednika SDA. Nakon toga je vodio hajku protiv mene i mislio je da će me pomesti, ali sam ja prilikom izbora pomeo njega. Sa svojim jaranima je po Sarajevu lobirao i iznosio laži o Opštinskom odboru  i da ne funkcioniše u punom kapacitetu", kaže Fejzić i dodaje da je nakon tih neistina došlo do formiranja Povjereništva SDA, a da su na razbijanju SDA u Srebrenici kontinuirano radili Ahmetović i Alija Tabaković.

"Predsjedništvo je obmanuto lažima i umjesto da na terenu vidi šta se dešava, oni su povukli ishitreni potez i smijenili Opštinski odbor", rekao je Fejzić. Incident smatra sramotom i da su dalji potezi na rukovodstvu SDA.

Hakija Meholjić iz SDP-a kaže da je riječ o sukobu unutar SDA i da mu nije poznato šta rade u toj stranci.

Senad Šepić, jedan od četvorice poslanika iz Kluba SDA koji žele napustiti SDA, kazao je da posljednji događaj samo potvrđuje neophodnost promjena unutar SDA, ali da je sve manje optimista da ima kapaciteta u lideru stranke i njegovim najužim saradnicima da otvore pošteno procese koji su u interesu stranke iako će na neki način ugroziti neke njihove pozicije.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, kaže da ne zna kako da komentariše "tuču seljaka u Srebrenici".

"Onako kako se jezičkim rasizmom 'lekarski' služi direktorica (Sebija Izetbegović KCUS), tako se šakama služi kadar  njenog muža u SDA. SDA bi trebalo da znači Savez drčnih arogantnih bakirovaca", kazao je Kazaz.

Službenici Policijske stanice Srebrenica priveli su juče Dževada Avdića iz Srebrenice zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje. Utvrđeno je da je na silu izgurao iz objekta jednog od prisutnih učesnika, te da su u međusobnom fizičkom napadu, u kome su učestvovali S.A., M.A., S.A. i M.H., povrede zadobili M.H. (1992) i S.A. (1978) iz Srebrenice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.