INCIDENT U DREVNOM MANASTIRU: Freske prekrečila u crveno!

Izvor: Večernje novosti, 27.Jul.2016, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INCIDENT U DREVNOM MANASTIRU: Freske prekrečila u crveno!

Incident u drevnom manastiru Reževići kod Petrovca na crnogorskom primorju. Budvanka O. F. teško oštetila ulaz u svetinju KOMPLEKS drevnog manastira Reževići, uz magistralni put koji povezuje Budvu i Petrovac (iznad Perazića dola), oskrnavljen je na neobičan način. Učinila je to Budvanka O. F.kojoj policija zasada saopštava samo inicijale. Ona je crvenom farbom “prekrečila” freske na posebnom ulazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u manastir koji je pre četiri godine urađen i oslikan. Monasi ovog manastira, koji je podigao Stefan Prvovenčani 1226, kažu da je prosuto nekoliko litara farbe, da su freske znatno oštećene i da će biti neophodna njihova restauracija. - Vernici koji dolaze u crkve našeg manastira i turisti zatekli su u ponedeljak groznu sliku. Potoci farbe slivali su se niz oslikane zidove, kao i po stepenicama i kamenom pločniku. Slučaj smo prijavili policiji i verujemo da će istraga rasvetliti ovaj vandalski čin - kažu monasi Reževića. Pre nekoliko meseci ovaj manastir su posetili i zaposleni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara. Kako su nam tada ispričali monasi, upad je bio drzak i bez najave. Razlog je bio prijava pomenute Uprave tužiocu, da se, navodno, devastira spomenik kulture. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, kako su rekli, nije dobila saglasnost od države za pomenute radove. Iz Mitropolije su odgovorili da radovi imaju samo jedan cilj: zaustavljanje propadanja svetinje, na koju je država zaboravila. Ubrzo potom Paštrovići iz Petrovca, Reževića, Svetog Stefana i drugih krajeva održali su zbor u manastirskom kompleksu i upozorili nadležne da prestanu s napadima na manastir koji je duhovni stožer starog plemena. - U pitanju je srpski srednjovekovni manastir našeg srpskog plemena koji je sabirao kroz vekove Paštroviće, koji su uspevali da sačuvaju svoje pravoslavne svetinje i u vremenima teške okupacije Mletačke republike, Austrougarske,Francuza, Italijana... Dakle, vernici će zajedno sa Mitropolijom brinuti o manastiru, kako je i do sada, kroz vekove, bilo, a ostalima poručujemo - dalje ruke od Reževića - kazao je Ilija Vuković, Paštrović iz ovog kraja, aktivista NVO “Matica Boke”. UZELA PRAVDU U SVOJE RUKE? u Reževićima se u utorak moglo čuti da je napad crvenom farbom izvela osoba koja se ne slaže ni sa radovima u manastiru i oko njega, kao ni sa njegovom - istorijom. Zbog toga je, navodno, uzela “pravdu” u vidu velike kante s farbom i napravila incident.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

INCIDENT U MANASTIRU Budvanka freske prekrečila u crveno

Izvor: Blic, 27.Jul.2016

Kompleks drevnog manastira Reževići, uz magistralni put koji povezuje Budvu i Petrovac, oskrnavljen je na neobičan način, kada je Budvanka O. F. crvenom farbom "prekrečila" freske na posebnom ulazu u manastir koji je pre četiri godine urađen i oslikan...Monasi ovog manastira, koji je podigao Stefan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.