Godišnjice, srpski ministri i - kameni incident

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjice, srpski ministri i - kameni incident

ZVEČAN - Godišnjica Prištinskog univerziteta obeležena je u Domu kulture u Zvečanu, uz prisustvo srpskih ministara za kulturu i Kosovo i Metohiju. Prema rečima ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, na ulazu u Leposavić grupa mladića kamenovala je kolonu vozila u kojoj su bili on, ministar kulture Nebojša Bradić i Bogoljub Šijaković.

Proslavi 39. godišnjice Prištinskog univerziteta, koji je privremeno premešten u Kosovsku Mitrovicu, prisustvovali su ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nebojša Bradić, Goran Bogdanović i Bogoljub Šijaković, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, crkveni velikodostojnici i rektori univerziteta u Srbiji i Republici Srpskoj.

Najvažniji zadaci

Ministar kulture i medija Nebojša Bradić ukazao je na značaj obrazovanja mladih i sticanje univerzitetskih diploma i dodao da će Vlada Srbije i nadležna ministarstva pomoći budućim akademcima da se povežu sa kolegama iz Evrope i sveta.

"Briga i zaštita kulturne baštine na Kosovu i Metohiji za nas je jedan od najvažnijih zadataka i o tome vode računa naše institucije i naši ljudi koji se na svoj način zalažu i izjašnjavaju u međunarodnim organizacijama", rekao je Bradić.

Bradić je otvorio izložbu Kulturne baštine iz fundusa Muzeja iz Prištine.

Marginalizacija Ahtisarijevog plana

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ponovio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Ovaj Univerzitet i svi prisutni, treba da budemo svetionik i nosioci pozitivnih primera u ovim teškim vremenima. Preduzeli smo diplomatske mere da pitanje Kosova rešimo na miran i diplomatski način", rekao je Bogdanović.

On je ocenio da pravog povratka Srba na Kosovo nije bilo i najavio da će Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) preuzeti nadležnosti od UNMIK-a u delu vezanom za povratak.

"Treba sarađivati sa njima, ali i sa UNMIK-om i Euleksom jer samo kroz konstruktivan pristup možemo da osiguramo čvrstu statusnu neutralnost, poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i potpunu marginalizaciju Ahtisarijevog plana", rekao je Bogdanović.

Kamenovali ih Srbi

SRS: Obezbeđenje nasrnulo na Srbe

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je da je obezbeđenje ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića danas pištoljima pretilo i nasrnulo na nenaoružane Srbe koji su pre pet dana postavili barikade u Leposaviću protestujući zbog uvođenja Euleksovih carina u Jarinju.

U saopštenju se navodi da je Bogdanović, na putu za Kosovsku Mitrovicu, prošao pored okupljenih meštana koji su hteli da porazgovaraju sa njim uruče mu obaveštenje Misije Evropske unije o carinama.

U trenutku kada su građani pokušavali da pokažu, zaustavljajući vozila u pratnji Bogdanovića, da žele sa njim da razgovaraju, trojica telohranitelja su izašla sa pištoljima u rukama i nasrnuli na nenaoružane i prestravljene Srbe, kaže se u saopštenju SRS.

Savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević je, povodom protesta zbog carinskih aktivnosti na prelazima Brnjak i Jarinje, rekao predsednik Srbije Boris Tadić podržava Bogdanovića i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

"Država Srbija će poštovati zakone i donostiti mere koje će građane uveriti da je prisutna na celoj terotoriji i da su svi obavezni da sprovode ono što donese država", rekao je Đorđević.

Bogdanović je novinarima potvrdio da je, kako je kazao, grupa mladića iz Beograda danas na ulazu u Leposavić kamenovala kolonu vozila u kojoj su bili on, Bradić i Šijaković.

"Ovom događaju ne pridajemo važnost, jer ne želimo da nam to poremeti proslavu Vidovdana", rekao je Bogdanović i dodao da je kamenovan zbog izjava iza kojih uvek stoji.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.