Eksplozija u nuklearki na jugu Francuske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u nuklearki na jugu Francuske

NIM -

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene u eksploziji peći u nuklearnom postrojenju Markul na jugu Francuske.

U nuklearnom postrojenju Markul eksplodirala je peć koja je služila za "topljenje radioaktivnog otpada niske i veoma niske aktivnosti", saopštila je francuska Uprava za nuklearnu bezbednost.

Nema radiokativnog curenja

Portparol francuskog ministarstva energetike izjavila je da nije bilo radioaktivnog curenja prilikom eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << peći.

"Nakon nesreće nije bilo nikakvog radioaktivnog niti hemijskog curenja van postrojenja", navodi se u zajedničkom saopštenju francuske Uprave za nuklearnu bezbednost i Francuske Elektrodistribucije (EDF).

Prema rečima jednog od portparola EDF, u čijem sastavu radi i nuklearno postrojenje u Markulu, reč je o "industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreći".

U EDF-u još navode da je požar koji je izbio odmah nakon eksplozije, u međuvremenu ugašen.

"U takvom tipu peći postoje dve vrste otpada: metalni otpad (pumpe, oruđe, ventili) i otpad kao što su rukavice ili radni kombinezoni koje koriste tehničari", rekao je jedan od portparola EDF.

Postrojenje Markul služi za proizvodnju goriva "moks" koje se dobija iz recikliranog plutonijuma i nema aktivnih reaktora.

Markul je nuklearno postrojenje u kojem su svi reaktoru ugašeni.

Postrojenje se nalazi na jugu Francuske, u blizini Nima, a otvoreno je 1956. godine. Od 1995. godine u Markulu se proizvodi gorivo "moks".

Reč je o filijali Francuske elektroprivrede (EDF) čije su akcije na berzi odmah nakon informacija o nesreći, pale za više od šest odsto.

Mesto je obezbeđeno zbog rizika od radioaktivnosti, precizirali su vatrogasci koji nisu mogli da kažu da li ima žrtava u toj nesreći.

U prefekturi je rečeno da za sada ne mogu da izdaju saopštenje o tom incidentu.

Nuklearna centrala Marakul se nalazi u južnoj pokrajini Langedok-Rusijon, blizu francuske rivijere.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska: Eksplozija u nuklearki! (VIDEO)

Izvor: S media, 12.Sep.2011

Eksplodirala nuklearna elektrana na jugu Francuske. Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene. Rizik od radioaktivnosti. ..Jedna osoba je poginula, a četiri su danas povredjene u eksploziji u nuklearnom postrojenju na jugu Francuske gde postoji rizik od radioaktivnosti...Iran napreduje u nuklearnim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.