Četvorica policajaca povređena u protestima vernika u Sandžaku

Izvor: Press, 05.Sep.2010, 03:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorica policajaca povređena u protestima vernika u Sandžaku

Najmanje četvorica pripadnika policije lakše su povređena juče tokom incidenta koji su izazvale pristalice glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića na gradilištu novog vrtića u naselju Hadžet
Više od hiljadu i po vernika protestovalo je zbog izgradnje obdaništa na parceli za koju tvrde da je vakufska, odnosno da pripada toj verskoj zajednici. Oni su juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kamenicama napali pripadnike policije, koji već nekoliko dana obezbeđuju gradilište, otkako traju sporenja Islamske zajednice i gradske uprave oko zemljišta na kome se gradi predškolska ustanova.
Policija je juče po podne blokirala sve prilazne ulice do parcele gde se gradi vrtić. Novinari su videli četvoricu policajaca kojima je na licu mesta ukazana prva medicinska pomoć, a koji su potom prebačeni do zdravstvenog centra. Međutim, iz Islamske zajednice je rečeno da je lakše povređeno i nekoliko vernika.
Prozivali svoje ministre
Okupljeni su na policiju bacili kamenice i uzvikivali „Rasime, lopove", „Suljo, lopove", „Rasime, Srbine", „Suljo, Srbine", kao i „Alah je najveći". Demonstranti su pretili i pojedinim novinarima koji su pratili situaciju u naselju Hadžet.
Protestu je prisustvovalo i najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji. Skup i gradilište je juče tokom celog dana obezbeđivao veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazi se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi da izgradi vrtić na zemljištu te zajednice, koje je oduzela komunistička vlast, a koje IZ nastoji da povrati na osnovu Zakona o povraćaju imovine.
Međutim, načelnik gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević izjavio je da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.
Muftija poziva na razgovor
Kasno sinoć muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukrolić pozvao je zvanični Beograd na dijalog kako bi se u Sandžaku očuvali mir i stabilnost.
- Želim da pozovem zvanični Beograd na ozbiljan dijalog kao jedini način da se u Sandžaku očuvaju mir i stabilnost - izjavio je Zukorlić i dodao da je već sa predstavnicima Beograda postignuta saglasnost da je neophodno početi razgovore o situaciji u Sandžaku.
Prema njegovim rečima, današnji događaji u Novom Pazaru pokazali su da je situacija u Sandžaku „izuzetno napeta, da su tenzije stigle do usijanja i da se situacija može oteti kontroli ukoliko se ne preduzmu potrebni koraci".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.