BiH: Naoružano pola miliona građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Naoružano pola miliona građana

SARAJEVO - Najmanje pola miliona ljudi u BiH poseduje nelegalno oružje, a samo tokom ove godine zabeležena su 453 oružana incidenta u kojima je smrtno stradalo 66 osoba.

Prema podacima UNDP, broj incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje je u stalnom porastu i u 2009. je za 403 odsto viši u odnosu na prošlu godinu, prenela je Srna.

U UNDP dodaju da je od završetka rata do 2003. godine u BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od nelegalnog oružja poginulo oko osam hiljada lica i da BiH u tom pogledu i dalje predstavlja pravu tempiranu bombu.

Iz UNDP ističu i da u BiH cveta crno tržište oružja na kojem se puška može kupiti za 300 do 400 KM, dok ista puška u Sloveniji košta oko 2.000, a u Austriji ili Nemačkoj 4.000 KM.

Šef Odeljenja za bezbednost i pravdu ove organizacije Amna Berbić rekla je da je neophodno brzo harmonizovati domaće zakone u skladu sa direktivama Evropske komisije, koja ne samo da propisuje strožije kazne, nego i obaveznu preregistraciju oružja svakih pet godina, kao i da su direktive Evropske komisije veoma stroge u smislu izdavanja dozvola za nošenje oružja.

Sociolog Ivan Šijaković je naveo da je oružje u BiH "jedno od osnovnih sredstava za rad i da smo svedoci sve učestalijih pljački uz pretnju vatrenim oružjem", kao i da poseban problem čini to što niko ne vodi računa o poštovanju zakona o oružju, a da zakoni u BiH postoje samo kao paravan za međunarodnu zajednicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.