Antisemitski incidenti u SAD-u porasli čak 57%

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antisemitski incidenti u SAD-u porasli čak 57%

NEW YORK - Broj antisemitskih incidenata u SAD-u porastao je za 57 posto u odnosu na 2016., prema podacima Antidifamacijske lige (ADL), a za to povećanje čelnik organizacije djelomično okrivljuje predsjednika Donalda Trumpa.

U izvješću organizacije navodi se da je prošle godine bilo 1986 takvih incidenta, uključujući i tjelesne napade, vandalizam i napade na židovske institucije, dok je 2016. bilo 1267 takvih slučajeva.

Čelnik ADL-a Jonathan Greenblatt >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rekao je da Trump snosi dio odgovornosti za povećanje broja incidenata jer nije osudio događaje poputrasističkog skupa u Charlottesvilleu u Virginiji prošlog ljeta, kao ni incidente u kojima se prijeti bombom, skrnavljenja groblja i nasilje u školi.

"Neke od njegovih poruka na Twitteru i retorika ohrabrili su najgore segmente društva, antisemite i fanatike", rekao je Greenblatt u telefonskom intervjuu.

"Predsjednikovi komentari na skupu o tome da postoje dobri ljudi na objema stranama, bili su najniža razina pod njegovim vodstvom i za vrijeme njegova predsjedničkog mandata", kazao je Greenblatt.

Na konferenciji za novinare u veljači 2017. Trump je za sebe ustvrdio da je najmanje antisemitska osoba koju ste sreli u cijelom svom životu dodajući da je i najmanje rasistička osoba. Često napominje kako su mu kći i unuci Židovi, kao i njegovi zaposlenici.
Pogledaj vesti o: Incident,   Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.