Izvor: B92, 06.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočiće Mihajlović i Petrović

Beograd -- Bivši ministar Dušan Mihajlović i bivši načelnik DB-a Goran Petrović svedočiće na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali.

Kako je saopštio danas predsednik sudskog veća Vrhovnog suda Dragomir Milojević, veće je odlučilo da u nastavku suđenja pozove još pet svedoka, među kojima i bivšeg zamenika načelnika DB-a Zorana Mijatovića i Ljubišu Milanovića, bivšeg operativnog šefa jedinice Poskok, čiji je zadatak bio rasvetljavanje nerešenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistava iz prethodne decenije.

Milojević je rekao da je petočlano veće Vrhovnog suda odlučilo i da pribavi pravosnažnu presudu Specijalnog suda za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva predsednika SPO-a Vuka Draškovića u Budvi.

Vrhovni sud je kao neosnovane odbio ostale zahteve odbrane optuženih i zastupnika oštećenih.

Suđenje će biti nastavljeno 31. marta.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a Drašković je zadobio povrede.

Drašković je novinarima u Palati pravde posle suđenja rekao da je dobro što će biti korišćena presuda za ubistvo Stambolića, jer je u toj presudi "nepobitno sudski dokazana i overena piramida zločina".

"Na vrhu piramide stajao je Slobodan Milošević, koji je izdavao naloge smrti Radomiru Markoviću, kao šefu DB-a, a Marković ih prosleđivao šefu beogradskog DB-a Milanu Radonjiću i komandantu naoružane jedinice DB-a Miloradu Ulemeku Legiji, koji je birao izvršioce", rekao je Drašković.

Drašković je podsetio da to "izričito rekao" Marković u svojoj izjavi, koja je u presudi za ubistvo Stambolića.

"Ta izjava Markovića i sama presuda apsolutno korenspondiraju i sa izjavom Duška Maričića, jednog od neposrednih izvršilaca zločina.

Sve je jasno, sve je dokazano", rekao je Drašković, izrazivši nadu da će suđenje biti završeno u nedelji od 31. marta do 4. aprila i da će biti "završena desetogodišnja agonija".

Drašković je kritikovao advokate optuženih, rekavši da je njihovo pravo da brane zločince, ali da niko nema pravo da brani zločin, i dodao da je zamisao DB-a bila da zločin pripišu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, opoziciji, stranim službama...

Presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara prošle godine bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora.

Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora, a nekadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, dok je bivši šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Vrhovni sud Srbije je ranije, rešavajući po žalbama, ukinuo prethodne dve presude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedoči bivši vrh MUP i BIA!

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2008

Suđenje za zločin na Ibarskoj magistrali pred VSS imaće zanimljiv nastavak. Svedoci: Dušan Mihajlović, Goran Petrović i Zoran Mijatović. Neće svedočiti Rade Terzić i advokati Rajko Danilović i Stanko Vojvodić

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.