Sneg otežava saobraćaj u Srbiji

Izvor: Politika, 10.Mar.2010, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg otežava saobraćaj u Srbiji

Svi putevi u Srbiji su prohodni, ali je saobraćaj veoma otežan zbog snega i jakog vetra, koji će tek ujutru oslabiti.

Kako je agenciji Beta rečeno u Auto-moto savezu Srbije, saobraćaj je u celoj zemlji usporen, a zabeleženi su i kraći prekidi, kao, na primer, na Ibarskoj magistrali, ali i izletanja sa puta na auto-putu Beograd-Novi Sad.

U AMSS navode da je do sada samo u Beogradu zabeleženo oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 100 saobraćajnih nesreća i savetuju vozačima da večeras ne kreću na put bez preke potrebe i da se, ako ipak kreću, drže glavnih puteva.

Na deonici barske pruge između Požege i Valjeva trenutno je u prekidu želežnički saobraćaj na dva mesta zbog velikog snežnog nanosa i zbog cisterne koja se prevrnula kraj pruge, saopšteno je iz Železnica Srbije.

Cisterna „Jugopetrola” prevrnula se danas u 14.45 između železničkih stanica Kalenići i Kosjerić. Pripadnici MUP-a i vatrogasne jedinice trenutno pretaču benzin u drugi cisternu i očekuje se da će se saobraćaj na toj deonici normalizovati posle 21 čas.

Zbog prevrtanja cisterne u Kalenićima stoji putnički voz koji je iz Vrbnice saobraćao ka Beogradu, a u Kosjeriću brzi voz koji je iz Beograda saobraćao ka Baru.

Kako se dodaje, na istoj deonici, ali između stanica Lastra i Samari, voz koji je saobraćao iz Beograda za Valjevo u 17.35 naišao je na snežni nanos koji nije uspeo da probije. Na teren su izašle ekipe železnice i u toku je rasčišćavanje terena, ali za sada ne može da se proceni koliko će to trajati.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu agenciji Beta je rečeno da će udari vetra ujutru oslabiti, ali da će sneg padati i u toku sutrašnjeg dana.

Prema podacima RHMZ, vetar trenutno u Beogradu duva 17 metara u sekundi, a najači udari danas su iznosili 18 metara u sekundi.

Snega u Beogradu ima po kolovozima, a njegova visina je oko dva centimetra u nižim, a do pet u višim delovima grada, dok u Valjevu visina snežnog pokrivača iznosi 17 centimetara.

Delovi Pančeva zbog nevremena bez struje

Zbog jakog neveremena delovi Pančeva i obližnje Starčevo večeras su ostali bez struje, saopšteno je iz Elektrovojvodine.

„Pančevačka naselja Sodara i Strelište i selo Starčevo ostali su nešto pre 20 časova bez električne energije jer je nevreme prouzrokovalo kvar na jednoj od trafo stanica”, izjavio je Radio Pančevu tehnički direktor Elektrovojvodine Pančevo Zoran Kajen.

Kvar neće moći da bude otklonjen dok se mećava ne smiri, ali ćemo pokušati da te potrošače tokom večeri prevežemo na drugi transformator, dodao je Kajen.

U Pančevu večeras pada sneg uz snažnu košavu koja dostiže brzinu i do 20 metara u sekundi.

Prekid saobraćaja na barskoj pruzi

Na pruzi Beograd – Bar saobraćaj je u prekidu na dva mesta, u Kalenićima stoji putnički voz koji je iz Vrbnice saobraćao ka Beogradu, a u Kosjeriću brzi voz koji je iz glavnog grada Srbije saobraćao prema Baru.

Saobraćaj na barskoj pruzi između Požege i Valjeva trenutno je u prekidu na dva mesta, sopštile su „Železnice Srbije”.

Na deonici Požega-Valjevo, između stanica Lastra i Samari, oko 17.30 sati, voz koji je saobraćao iz Beograda za Kraljevo naišao je na snežni nanos, čije je rasčišćavanje u toku, ali se za sada se ne zna koliko će taj posao trajati, preneo je RTS.

Između železničkih stanica Kalenići i Kosjerić, u popodnevnim časovima prevrnula se cisterna „Jugopetrola, koja je prevozila benzin.

Prilikom prevrtanja cisterne benzin se izlio, pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova iz preventivnih razloga na ovoj deonici obustavilo i drumski i železnički saobraćaj dok se ne obavi pretakanje benzina u drugu cisternu.

Zbog toga u Kalenićima stoji putnički voz koji je iz Vrbnice saobraćao ka Beogradu, a u Kosjeriću brzi voz iz Beograda ka Baru.

„Železnice Srbije”, kako se navodi u saopštenju, zbog nepristupačnosti terena i loših vremenskih uslova nisu uspele da organizuju autobuski prevoz za putnike tri voza, koji čekaju da saobraćaj bude normalizovan.

Košava u Pomoravlju nosi krovove

PARAĆIN – U Pomoravlju košava duva olujnom jačinom i pravi probleme vozačima i stambenim objektima.

Zbog snežne vejavice i jake košave zatvoren je put za saobraćaj Paraćin-Zaječar.

Najteža je situacija na prevoju Čestobrodica, pa se vozačima preporučuje da bez preke potrebe ne kreću ka ovom delu Srbije.

U ovom trenutku je zatvoren za saobraćaj i put Paraćin - Ćuprija zbog oštećenog krova stambene zgrade sa 20 stanova, koja se nalazi kod parka „7. juli” i preti svakog trenutka da padne na tom delu puta.

Vozači se upućuju na alternativne pravce.

Takođe i na krovovima drugih zgrada košava napravila velike štete čije razmere treba da budu utvrđene kada olujni vetar prestane da duva.

Na kolovozima moguć tanak sloj leda, oprez u saobraćaju

BEOGRAD – Ekipe Zimske službe „Beograd-puta” nastaviće da dežuraju i tokom noći, a vozačima se preporučuje oprez, jer je moguće da je zbog ledene kiše, ispod snega koji je potom počeo da pada, na kolovozima formiran tanak sloj leda.

„Ledena kiša tretira se kao elementarna nepogoda, pa će ekipe u punom kapacitetu dežurati i tokom noći”, rekao je direktor Zimske službe Željko Maravić, a prenosi gradska uprava.

Na raščišćavanju snega sa ulica glavnog grada , kako je kazao Maravić, angaživano je, bez prestanka, 600 ljudi.

Zimska služba „Beograd-puta” brine se o 1.270 ulica u prestonici.

Agencije

[objavljeno: 11/03/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saobraćaj u Srbiji otežan zbog snega i jakog vetra

Izvor: Kurir, 10.Mar.2010

BEOGRAD, 10. marta 2010. (Beta) - Svi putevi u Srbiji su prohodni, ali je saobraćaj veoma otežan zbog snega i jakog vetra, koji će tek ujutru oslabiti. Kako je agenciji Beta rečeno u Auto-moto savezu Srbije, saobraćaj je u celoj zemlji usporen, a zabeleženi su i kraći prekidi, kao, na primer,...

Nastavak na Kurir...

Sneg otežava saobraćaj

Izvor: S media, 11.Mar.2010, 09:55

Na području Srbije je oblačno i hladno vreme, pada umeren do jak sneg praćen jakim udarima vetra, a u košavskom području, posebno u južnom Banatu i na Crnom vrhu, gde udari vetra dostižu brzinu i do 22 metara u sekundi, saobraćaj je jako otežan, jer je zbog mećave vidljivost smanjena, saopštio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.