Lažne dozvole ili zahtevi

Izvor: Politika, Beta, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažne dozvole ili zahtevi

Ponovo se razilaze mišljenja vlasnika teških kamiona i resornog ministarstva

Preljina – Raskršće Ibarske magistrale u Preljini, sedam kilometara od Čačka, i dalje blokiraju vlasnici teških kamiona i cisterni, okupljeni u Privrednom društvu za međunarodni drumski transport MDT, sa sedištem u Kraljevu. Protestom, započetim u utorak, prevoznici žele da od Ministarstva za infrastrukturu izdejstvuju preraspodelu svih vrsta međunarodnih dozvola iz nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tog dela srpske vlade.

– Pozvani smo u Beograd, na razgovor sa Draganom Jovanovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu za infrastrukturu. Naša delegacija sprema se za polazak, ali blokada magistrale ostaje do daljeg, do ispunjenja uslova – rekao je za „Politiku” Ljubinko Zlatić, predsednik Upravnog odbora MDT-a.

U toku ova dva dana namernici sa teškim vozilima bili su prinuđeni da obilaze ovu tačku, jer je prolazak nemoguć. Putnički automobili koji su se kretali ka Čačku, Beogradu ili Kraljevu koristili su seoske drumove.

Vlasnici kamiona započeli su ovaj protest postavljanjem zahteva još u novembru prošle godine. Jedan od četrnaest zahteva za prekid blokade jeste i smena državnog sekretara u Ministarstvu za infrastrukturu Borislava Borovića.

– Godinama smo prinuđeni da međunarodne dozvole za transport, koje koštaju 200 dinara, kupujemo od tapkaroša ili dilera na pumpi „Zmaj” po ceni od 150 ili 200 evra – rekao nam je Nenad Tokalić, vlasnik preduzeća „Tokalić prevoz” sa četiri kamiona i petoro zaposlenih, objašnjavajući kako je bilo moguće da se ti papiri pojave u preprodaji:

– Pregledom dokumenata pronađena su čak 604 fantomska vozila koja, tobože, obavljaju međunarodni transport i povlače pravo na dozvolu. Ljudi su, jednostavno, Ministarstvu prijavljivali lažni vozni park, pa je onaj ko ima šest kamiona prijavio 13 vozila i dobijao dozvole. Kao vozila za međunarodni prevoz prijavljivali su i putničke automobile, džipove, prikolice, čak i ručna kolica, otuda višak dozvola koje smo kupovali na crno. Drugog izbora nismo imali.

Zbog krize u svetu posla je sve manje a prevoznicima iz ovog dela Srbije, udruženim u MDT, nepravda sa izdavanjem dozvola bila je samo kap koja je prelila čašu.

Povodom štrajka koje je organizovalo udruženje MDT iz Kraljeva na Ibarskoj magistrali, Ministarstvo za infrastrukturu juče je saopštilo da su zahtevi štrajkača potpuno neosnovani i zasnivaju se na lažnim činjenicama.

Ministarstvo za infrastrukturu je izvršilo raspodelu dozvola za međunarodni transport za 2009. godinu u skladu sa važećom Uredbom i parametrima dogovorenim sa predstavnicima oba udruženja prevoznika.

Da bi se izbegli prigovori prilikom raspodele dozvola za međunarodni transport, ministar Milutin Mrkonjić je formirao posebnu komisiju u kojoj su odlučujuću reč imali predstavnici oba udruženja.

Posle raspodele za 2009. godinu utvrđeno je da su mnogi članovi oba udruženja falsifikovali podatke o voznom parku (saobraćajne dozvole, sertifikate o kategoriji vozila i izjave o voznom parku). Po osnovu falsifikata trebalo je da bez dozvola ostane 400 prevoznika, čime bi im bio onemogućen rad, sticanje dohotka i ugrožena egzistencija. Pre svega zbog socijalnih razloga, dozvole su dodeljene i tim firmama, ali im je zavisno od učinjenih propusta uskraćen deo dozvola od 10 do 30 odsto.

Za najteže slučajeve podnete su 32 krivične prijave nadležnim tužilaštvima, a 380 je u pripremi.

Ministar je imao posebno razumevanje za probleme prevoznika sa lizing kućama, pa je inicirao i njihovo rešavanje.

Svi ostali dogovori koji su ranije postignuti sa prevoznicima su izvršeni ili je njihova realizacija u toku.

Prikazani podaci ukazuju da udruženje MDT iz Kraljeva, čiji su se članovi takođe našli u krugu onih koji su falsifikovali dokumenta, nije imalo nijedan razlog za organizovanje štrajka i izazivanje haosa u saobraćaju. Zbog toga, kako piše u saopštenju, Ministarstvo za infrastrukturu očekuje da nadležni državni organi prema organizatorima preduzmu rigorozne mere.

----------------------------------------------------------

Privremeno odblokirana Ibarska Magistrala

Čačak – Deo Ibarske magistrale u Preljini juče od 13.30 privremeno je odblokiran, jer je delegacija kamiondžija otišla na pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije.

Jedan od učesnika blokade Vlade Đokić rekao je za agenciju Beta da su kamiondžije ostale u Preljini i da će tek nakon povratka delegacije iz Beograda odlučiti da li će nastaviti da blokiraju magistralu.

G. Otašević

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.