Kamen temeljac za robnu kuću IKEA

Izvor: Studio B, 14.Apr.2016, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen temeljac za robnu kuću IKEA

U Beogradu je položen kamen-temeljac za robnu kuću Ikea, a premijer Aleksandar Vučić je poručio da je danas dobar dan za Srbiju i da je zadovoljan što se naša zemlja uvrstila u klub 47 zemalja u kojima Ikea ima svoje robne kuće.

"Ikea je siguran znak bolje i uspešnije budućnosti Srbije", rekao je Vučić nakon polaganja kamena-temeljca.

Kamen-temeljac su pored Vučića položili, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, gradonačelnik Siniša Mali >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek

"Velika mi je čast što pripadamo klubu zemalja 47 u kojima Ikea ima svoje kuće. Beograd nije jedino mesto, napravićemo više takvih kuća, a naredna će nadam se biti u okolini Niša, što je iz više razloga za Srbiju važno", rekao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da bude samo jedan grad, već želi da svima pruži šansu.

Posebno je rekao zahvalan ljudima iz Ikee i dodao da Srbija želi da ima što više dobavljača, ne samo za kuće koje budu poslovale u Srbiji i u Beogradu, već i za ceo Ikein sistem.

Premijer je rekao da će prvo što će kupiti u Ikei biti oklagija i daska za sečenje mesa, jer su to proizvodi koji će se proizvoditi u Ćupriji.

Vučić je rekao da će i Simpo polako podizati i nastojati da ispuni svoje standarde, a mi ćemo, dodao je, takvim kompanijama pomoći.

 

IKEA najkasnije do leta naredne godine

Radovi na izgradnji prve IKEA robne kuće u Beogradu, koja bi trebalo da bude otvorena najkasnije do leta naredne godine, zvanično su danas počeli, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, generalnog direktora kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbeka i drugih zvaničnika.

Prva robna kuća švedskog proizvođača nameštaja biće izgrađena kod rampe Bubanj Potoka i prostiraće se na više od 30.000 kvadrata.

Objekat će se nalaziti na oko 15 kilometara od centra Beograda i trebalo bi da bude završen najkasnije do leta naredne godine.

Prva faza tog projekta je vredna 70 miliona evra i biće zaposleno 300 ljudi.

IKEA je u Bubanj Potoku kupili više zemlje nego što je neophodno za izgradnju prve robne kuće, a na nivou borda te kompanije se razmatra mogućnost da se napravi dodatna investicija od 70 do 80 miliona evra, gde će se graditi ritejl park, odnosno šoping centar do robne kuće.

Ritejl park bi trebalo da se prostire na 40.000 do 50.000 kvadrata i zaposliće direktno do 600 ljudi na samom objektu.

IKEA planira u Srbiji da izgradi ukupno pet robnih kuća, od čega dve u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nisu i jednu u centralnoj Srbiji.

Na autoputu kod Beograda krajem marta je počela izgradnja naplatne stanice "Vrčin", koja će se koristiti nakon izmeštanja rampe u Bubanj Potoku, gde će se nalaziti prva robna kuća švedske Ikee.

Naplatna rampa "Bubanj Potok" trebalo bi da bude izmeštena do sredine oktobra, a posao izgradnje rampe "Vrčin" je vredan 2,1 milijardu dinara.

Početku radova prisustvuju i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

IKEA se bavi proizvodnjom ekonomičnog i moderno dizajniranog nameštaja.

Hrvati su prvi objekat dočekali pre nešto manje od dve godine, a i Rumunija je dobila svoje mesto za kupovinu nameštaja koji se sklapa imbus kljucem.

Švedska kompanija trenutno ima samo jednog dobavljača iz Srbije, a to je firma iz Ćuprije koja proizvodi oklagije i daske za sečenje.

Simpo je bio partner IKEE duže od 20 godina i proizvodio dečje krevetiće, ali je saradnja prekinuta pre dve godine zbog finansijskih problema u Simpu.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.