Kad Ikea hoće da diše, kupi vetropark

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Ikea hoće da "diše", kupi vetropark

Švedski proizvođač nameštaja Ikea planira da kupi vetropark sa 55 turbina u kanadskoj pokrajini Alberti.

Kompanija želi da ublaži efekat povezan sa potrošnjom električne struje u tamošnjim prodavnicama.

Vetropark Vintering Hils ima kapacitet 88 megavata, a smešten je oko 130 kilometara istočno od Calgarija. Može da proizvede dovoljno električne energije za 54 velika trgovačka centra ili 26.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćinstava.

Ikea ima desetak trgovina u Kanadi, a planira da ih otvori još. Ulaganje u obnovljive izvore energije približava Ikeu ostvarenju "globalne ambicije da do 2020. godine proizvodi više energije iz obnovljivih izvora nego što troši", saopštio je menadžer Ikee u Kanadi.

Kompanija je izdvojila 3,2 milijarde dolara za obnovljive izvore energije na globalnom nivou i od 2009. godine potrošila je polovinu tog iznosa.

Sada planiraju da kupe pet godina star vetropark u srcu kanadskog glavnog naftnog proizvodnog područja, za gotovo 120 miliona kandskih dolara (92 miliona američkih dolara).

Biće to drugo Ikeino ulaganje u obnovljive izvore u Albertiju, nakon što je u 2013. kupila vetropark kapaciteta 46 megavata

Njihova dva vetroparka proizvodiće četiri puta više energije nego što kompanija potroši u Kanadi. Očekuje se da će sporazum biti dovršen u sledeće tri nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.