Izvor: YU-Build.rs, 17.Jun.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IKEA dobila građevinsku dozvolu

Nakon dosta godina odugovlačenja poznati švedski proizvođač nameštaja IKEA” dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju svog prvog prodajnog objekta u Srbiji. Nakon lokacijske dozvole koja je stigla u aprilu usledio je podnesak za građevinsku dozvolu, i za svega nekoliko dana prijava je odobrena. U period jako niskih investicija ovo je dobar signal potencijalnim ulagačima, a koliko je situacija teška govori i činjenica da je dozovolu za IKEA robnu kuću ceremonijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << uručio republički ministar.



Međutim, pored dobre volje do početka realizacije ove investicije potrebno je da se napravi još nekoliko koraka. Jedan je napravljen prošle nedelje (5.6.2015), kada je potvrđen ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište. Ovaj ugovor treba da reguliše pitanje infrastrukturnog opremanja parcele i tu je postignut prilagođen dogovor. Naime, investitor je ugovorom oslobođen obaveze plaćanja za opremanje građevinskog zemljišta, a obaveza izgradnje prateće infrastrukture preneta je na investitora. Cena opremanja parcele koju je procenila Direkcija iznosi 746 miliona dinara, međutim IKEA planira za ovu namenu čitavih 10 miliona evra.

Pripremni radovi na uređenju terena i uređenju prateće infrastrukture mogli bi da počnu za nekoliko nedelja, odnosno po završetku tendera za glavne izvođače svih predviđenih faza radova, uključujući i izvođača za sam objekat. Kompanija “IKEA” dobila je uveravanja iz nadležnog ministarstva da neće biti odlaganja na izmeštanju naplatne rampe “Bubanj Potok”, isto jedan od investitorovih preduslova za početak gradnje. Trenutno se pozicija građevinske parcele novog prodajnog centra nalazi iza naplatne rampe, što se država obavezala da izmesti do septembra naredne godine. Izmeštanje ove rampe je inače po planu zbog ukrštanja Obilaznice i autoputa Beograd-Niš i nije vezano za ovu investiciju.

U prvoj fazi biće izgrađen maloprodajni objekat od 38.680 kvadtara bruto prostora na tri nadzemne etaže (Po+Pr+2), a vrednost projekta u prvoj fazi se procenjuje na oko 40 miliona evra. Ostali objekti u Beogradu i širom zemlje biće građeni prema rezultatima i daljim potrebama tržišta.

Izvor: Beobuild



Pogledaj vesti o: IKEA Beograd

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.