Oko Zemlje plutaju monstruozne plazma cijevi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jun.2015, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko Zemlje plutaju monstruozne plazma cijevi

Australska mlada znanstvenica otkrila je ogromne, do sada nevidljive, nakupine plazme cjevastog oblika, koje se kreću oko Zemlje piše News.com.au.

Otkriće je prvo naišlo na dosta veliku dozu skepticizma kod astrofizičara, no Cleo Loi (23), studentica Sveučilišta u Sydneyu, dokazala je da taj fenomen postoji.

Koristeći poseban teleskop za promatranje svemira u 3D-u, Loi je dokazala da je Zemljina atmosfera premrežena s ovom plazmom neobične strukture nalik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << na cijevi. Ti višeslojni 'kanali' stvaraju se u atmosferi ionizacijom sunčeve svjetlosti.

"Više od 60 godina znanstvenici su vjerovali da ovakve plazma-strukture postoje, ali tek sada imamo vizualni dokaz njihova postojanja. Promatrali smo ih na 600 kilometara iznad Zemljine površine i čini se da oni nastavljaju s kretnjom prema gore, prema plazmosferi", kazala je Loi.

"Vidjeli smo upečatljiv uzorak na nebu gdje su se pruge plazme visoke gustoće izmjenjivale s onima niske gustoće. Sve je bilo prekrasno poravnano sa Zemljinim magnetskim poljem, poput aurore. Tada smo shvatili da smo na tragu nečeg velikog", rekla je Loi.

Dodaje kako je njezino istraživanje u početku bilo odbačeno zbog 'nesavršenosti teleskopskih slika'.

"Oni nikada nisu vidjeli ništa slično ovome. Nitko na ovakav način nije gledao na te podatke. Zato je puno ljudi bilo uvjereno da je bio neki problem s teleskopom", rekla je.

Kaže da je to ipak nije omelo jer je i inače tvrdoglava.

"Bila sam znatiželjna. Oprezno sam pristupila svemu i tako su i drugi shvatili da nije riječ o pogrešci na teleskopu, već da je riječ o nečem drugom. Otkrili smo da su uzorci ionizacije u ionosferi iznimno strukturirani. Oni 'plove' u tim cjevastim strukturama koje su poravnane sa Zemljinim magnetskim poljem",  kazala je.

Tvrdi da te plutajuće plazma cijevi mogu utjecati na astronomske podatke, posebice sustave navigacije koji baziraju svoje podatke isključivo na satelitima.

Njezino istraživanje objavljeno je Geofizičnim znanstvenim radovima.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.