Zrenjanin: Izrada vizira za medicinsko osoblje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Izrada vizira za medicinsko osoblje

Zrenjanici koji imaju i rade na 3D štampačima, već uveliko izrađuju vizire namenjene ovdašnjem medicinskom osoblju. „Zrenjaninski vizionari“ okupljeni oko Fejsbuk grupe, priključili su se tako „Vizionarima Srbije“.

Među njima je i Vladimir Tot, rukovodilac IT sektora zrenjaninske Gradsk narodne biblioteke, koja je prošle godine bila među pet u Srbiji koje su dobile 3D štampač, zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspešnoj realizaciji projekta „Digitalni građanin“.

„Prve maske odštampali smo u biblioteci, a posle sam preneo štampač kući i tako nastavio rad non –stop. Do sada sam napravio 30-ak maski-vizira. Oko četiri i po sata potrebno je za dve maske. U zavisnosti od tipa štampača i materijala, od šest do dvanaest vizira može da se uradi dnevno“, kaže Vladimir Tot.

Zrenjaninci su do sada uradili vizire za Opštu bolnicu, Plućnu bolnicu, Dispanzer, Hitnu pomoć, kao i 15 ambulanti. Naš sagovornik kaže da im se javio i Gerontološki centar, a to mogu učiniti i svi drugi kojima je potrebna ovakva maska.

„U Zrenjaninu smo počeli da radimo najpre nas sedmorica preko Fejsbuk grupe, a sada nam se priključuju stalno i novi članovi koji imaju 3D štampače. Svi mi smo na istom zadatku. U grupi se dopisujemo, dogovaramo se, nekoliko momaka preuzima ono što je odštampano, satavlja i distribuira medicinskiom ustanovama u gradu“, kaže naš sagovornik i dodaje da svi sada radimo na tome, da se prilagodi i ubrza proces izrade.

„Dosta toga kupujemo, ali i dobijamo materijal od zrenjaninskih firmi koje su se javile da pomognu“, ističe Vladimir Tot, i napominje da proizvođač koji radi 3D štampače „izbacuje“ modele maski, što je svuda dostupno za one koji mogu da ih prave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.