Zemunskom klanu na dušu još pet ubistava

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunskom klanu na dušu još pet ubistava

Specijalno tužilaštvo pokrenuće istragu protiv pripadnika zemunskog klana za još pet ubistava, saznaje „Blic" u tom tužilaštvu. „Zemunci" se sumnjiče za ubistva Željka Mihajlovića Crnogorca, Mirka Tomića Bosanca, Zorana Davidovića Ćande, Petra Miloševića i Zorana Savića Šodera iz Požarevca.

- Poslednji nastupi optuženih pripadnika klana u sudu, gde govore o ubistvima za koja se za sada ne terete, i za njih optužuju svedoke saradnike, predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taktički potez da pripreme sebi alibi za buduće procese koji će se protiv njih voditi - kaže za „Blic" izvor iz tužilaštva. On dodaje i da je cilj optuženih da Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume izgube status svedoka saradnika.

- „Zemunci" se više i ne brane pred sudom, već su sve snage uprli da svedoci saradnici izgube taj status, pa su čak počeli da daju i lažna priznanja - navodi sagovornik „Blica".

On ističe da će uskoro biti formiran novi predmet u kome će se nalaziti pet do sada nerasvetljenih ubistava. I u njemu će kao svedoci saradnici biti predloženi Milenković, Buha i Miladin Suvajdžić.

Oni su već govorili pred specijalnim tužiocem i sudskim većem o nekim od ubistava koja će se nalaziti u novom predmetu. Milenković je rekao da je Željka Mihajlovića Crnogorca ubio Sretko Kalinić, koji je u bekstvu, tako što ga je isekao na komade i potom zapalio. I svedoci saradnici Ljubiša Buha Čume i Miladin Suvajdžić govorili su o ubistvu Mihajlovića. Oni su naveli da je Dušan Spasojević, vođa „zemunaca", uplašen da Mihajlović ne progovori, ali i na nagovor Slobodana Pažina, inspektora SUP Beograd, naredio to ubistvo, a zatim i sakrivanje tela.

- Da bi zataškali ubistvo i sumnju o nestanku Mihajlovića, uzeli su njegov mobilni telefon i, kada su bili u prilici, Pažin je s tog telefona zvao svoj broj, a kasnije pokazivao propuštenu identifikaciju ili bi izmišljao kako je razgovarao s njim i da je sve u redu - ispričao je Buha. O tom ubistvu je u maju 2003. godine, pred istražnim sudijom govorio i pripadnik zemunskog klana Dušan Krsmanović.

- Spasojević je, nakon što je izašao iz pritvora u septembru 2001. pozvao u jedan iznajmljeni stan mene i Jureta (Milana Jurišića). Rekao nam je da otkopamo telo Željka Mihajlovića, i da ga zakopamo na drugom mestu. On se plašio da Mihajlović ostane zakopan na starom mestu, jer su za to znali Marko Petrović i Nikola Bajić, za koje je on sumnjao da sarađuju s policijom - ispričao je Krsmanović.

Dejan Milenković je na suđenju u Specijalnom sudu rekao da su u ubistvu Zorana Davidovića Ćande i Mirka Tomića Bosanca učestvovali Kalinić i Mile Luković Kum. Pretpostavlja se da su Ćanda i Bosanac ubijeni zbog osvete za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Obojica su likvidirana nepuna dva meseca nakon ubistva Arkana.

Bagzi je pripadnike klana optužio i za ubistva Zorana Savića Šodera i Petra Miloševića.

Simović pokazao mesto gde je zakopan Crnogorac

Aleksandar Simović pokazao je juče policiji i istražnom sudiji mesto pored autoputa u blizini Dobanovaca, gde je, prema njegovoj tvrdnji, zakopano telo Željka Mihajlovića Crnogorca. Prema saznanjima „Blica", Simović je uz jako policijsko obezbeđenje, juče oko 9.30 sati doveden na lokaciju sa desne strane autoputa Beograd - Zagreb, oko 500 metara od Dobanovačke petlje. On je istražnom sudiji rekao da ima posredna saznanja o mestu gde je Mihajlović zakopan, pokazavši širok prostor od nekoliko stotina metara. Istražni organi su izvršili fotografisanje i obeležavanje tog mesta, a narednih dana se očekuje prekopavanje terena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.