Zbog vladike sam izgubio smisao života

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vladike sam izgubio smisao života

Zadovoljan sam što je Vrhovni sud ukazao na greške niškog pravosuđa u postupku protiv vladike Pahomija. Ali, ni u najstrašnijim snovima, nisam mogao da pomislim da će niški sud da donese oslobađajuću presudu. Zbog te presude osećam se prevarenim, odbačenim! I dalje, uprkos tome što odluka Vrhovnog suda za mene predstavlja satisfakciju, ne znam smisao mog života - priča oštećeni dečak I.N. za "Blic".

Odlukom najviše sudske instance u Srbiji I.N. je dobio potvrdu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da njegove reči, iznete teškom mukom pred niškim sudovima, nisu laži. Vrhovni sud naime, ustanovio je da je tokom suđenja vladici Pahomiju, koji je oslobođen optužbe za bludne radnje nad četvoricom dečaka, bilo ozbiljnih propusta i time praktično priznao da Pahomije nije osuđen za delo zbog koga je morao da se nađe iza rešetaka.

Vrhovni sud je utvrdio da su niški sudovi okružni i opštinski, na nezakonit način nisu prihvatili izjave svedoka optužbe. Takođe je utvrdio da je suđenje razvlačeno sve do zastarelosti postupka te da nije vođeno računa o zaštiti dečaka, jer nisu udaljivani iz sudnice posle svedočenja.

- Verovao sam u sud. Bio sam ubeđen da će pobediti pravda. Prijavljivanjem smo želeli da sprečimo da se to što smo doživeli desi i drugoj deci - priča dečak I.N., koga još uvek proganjaju mučne scene zlostavljanja.

- Te scene proganjaju i mog sina - kaže za "Blic" jedan od roditelja drugog od četvorice seksualno zlostavljanih dečaka, koji su ipak pred sudovima suzbili strah i stid iznoseći do detalja kako su zlostavljani.

- I moje dete je dugo skrivalo ružne događaje. Vladika je do tada za njih bio svetac. Oslobađajuća presuda Pahomiju bila je kazna za njihovu hrabrost. Posle tumačenja Vrhovnog suda, pravda je pobedila - kaže otac jednog od oštećenih dečaka.

O zlostavljanju dečaka svedočio je pred sudom i sveštenik Goran Arsić, nakon čega je raščinjen. Veliki crkveni sud, kako nezvanično saznajemo, Arsića je vratio na posao.

- Nas sedmoro smo svedočili na sudu o onome što su nam deca ispričala. Crkveni sud vladike Pahomija pokušao je da nas zaplaši, ali bezuspešno - izjavio je za "Blic" krajem, marta 2006. Goran Arsić.

Drugi sveštenik, B.P, ispričao je na sudu da mu je vladika priznao da je 1995. godine u tri navrata seksualno zlostavljao R.S, tada maloletnog učenika Bogoslovije. Ovaj sveštenik nije gonjen pred crkvenim sudom jer je potpisao kompromisnu izjavu da od svega odustaje i da odlazi u raško -prizrensku eparhiju.

Od Srpske pravoslavne crkve još nema odgovora da li će pokrenuti postupak protiv vladike Pahomija pred ckvenim sudom.

- Postupak pokreće Sveti sinod koji čine patrijarh i tri episkopa i mitropolit. Odluku donosi Sveti arhijerejski sabor, koga čine svi episkopi. Odluka se donosi većinom glasova.

SPC se na početku postupka protiv vladike Pahomija oglasila saopštenjem da će odluku o pokretanju postupka u institucijama Crkve, doneti nako okončanja postupak pred državnim sudom.

Pahomije: Što ne pišete o slavi

Vladika Pahomije odbio je juče da komentariše bilo šta na ovu temu za "Blic".

- Još ništa nisam dobio od Vrhovnog suda. Ima ljudi koji se time bave, ja nisam za te stvari. Nemam nikakav komentar, hvala lepo. Danas je manastirska slava i da je vaš list ozbiljan, pisao bi o tome, umesto što piše takve stvari. Svako dobro - rekao je vladika Pahomije.

Svedočenje I. N: Poljubio me je u usta

Posebno potresno bilo je podsećanje I.N., tadašnjeg učenika bogoslovije, koje se čulo u sudu.

- Manastir Prohor Pčinjski. Letnje veče 1999. godina...Vladika me kod obližnje garaže uhvatio rukama za slabine i privukao sebi. Počeo je da me grize za levo uvo. Jezikom je prelazio preko mog vrata. Naglo me je privukao k sebi, poljubio u usta, pokušavajući da više puta uvuče jezik. Izvukao mi je majicu iz trenerke i prelazio rukama po mojim golim leđima. Počeo je da me hvata za zadnjicu i polni organ, onako preko trenerke. Otkopčao je mantiju, spustio svoj i moj donji veš i uhvatio me za polni organ... - ispričao je u sudu I.N.

Pravnici za demokratiju traže razrešenje sudija

Udruženje Pravnici za demokratiju zatražilo je danas pokretanje postupka za razrešenje sudija koji su postupali u postupku protiv vladike Pahomija, a koji je bio optužen za bludne radnje, prenosi Beta.

Udruženje je u saopštenju, povodom odluke Vrhovnog suda Srbije kojom su ustanovljeni propusti i povrede zakona tokom suđenja, zatražilo da se pred Velikim personalnim većem pokrene postupak za razrešenje sudija koji su postupali u tom postupku.

"Sudska kolegijalnost ne sme biti prepreka ispitivanju odgovornosti sudija čiji su postupci doveli do očiglednog kršenja zakona, naročito u slučaju oslobađajuće presude optuženog za pedofiliju i onemogućavanja ponovnog suđenja", navodi se u saopštenju.

Vrhovni sud Srbije utvrdio je, međutim, i da ta odluka nema uticaja na presudu kojom je Tomislav Gačić, kako glasi pravo ime vladike Pahomija, oslobođen optužbi.

VSS je takođe saopštio da su učinjene i povrede zakona na štetu okrivljenog i maloletnih oštećenih, jer prvostepeni sud nije sproveo suđenje u razumnom roku, usled čega je zastarelo gonjenje u odnosu na dva od četiri krivična dela, kao i da ne može da se donese odluka o ponovnom suđenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.