Zbog trgovine     ljudima uhapšeno 77 osoba

Izvor: Blic, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog trgovine ljudima uhapšeno 77 osoba

BEOGRAD - Policije bivših jugoslovenskih republika uhapsile su u zajedničkoj akciji 77 članova organizovane kriminalne grupe i njihovih pomagača koji se terete da su ilegalno prebacivali imigrante na području Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije.

Ova grupa uspela je da prošvercuje na stotine osoba i da ih ilegalno prebaci iz Turske i Albanije ka zemljama zapadne Evrope.

Direktor srpske policije Milorad Veljović naveo je juče da je u Srbiji uhapšeno 11 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među kojima je i Vesel Jakupi, jedan od organizatora kriminalne grupe koja je prebacila više od 100 ilegalnih migranata preko Srbije.

Akcija hapšenja trgovaca ljudima dogovorena je prošle jeseni u Vukovaru, trajala je nekoliko meseci i okončana krajem maja ove godine. Veliko hapšenje počelo je u Hrvatskoj kada je na delu uhvaćeno 16 kriminalaca koji su učestvovali u ilegalnom prebacivanju 86 osoba. Odmah nakon toga u Makedoniji je uhapšeno 19 kriminalaca koji su uspeli da prebace više od stotinu ljudi. Zatim je u unapred osmišljenoj policijskoj akciji u Sloveniji uhapšen 21 pripadnik organizovane kriminalne grupe, koja je do tog trenutka preko područja te države ilegalno prebacila oko 220 osoba. U Bosni i Hercegovini policija je uhapsila 10 kriminalaca okrivljenih za prebacivanje više od 130 osoba.

Ustaljena ruta preko koje su imigranti prebacivani kretala se od Istanbula, preko Tirane, Prištine, Beograda, Zagreba i Ljubljane do zemalja EU.

Uz odličnu saradnju sa policijama regiona u suzbijanju trgovine ljudima MUP Srbije je, kako je juče rečeno zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu, dobro sarađivao i sa Posebnim odeljenjem Okružnog suda i Specijalnim tužiocem za organizovani kriminal u Beogradu.

Konferenciji su prisustvovali direktor policije Hrvatske Marjan Benko, direktor granične policije BiH Vinko Domančić, pomoćnik ministra policije Makedonije Ivo Kostevski i predstavnik policije Slovenije Robert Slodej.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.