Završne reči na suđenju bivšim DB-ovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2012, 04:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na suđenju bivšim DB-ovcima

BEOGRAD -

U Višem sudu u Beogradu danas će tužilaštvo i odbrana izložiti završne reči na suđenju bivšem šefu beogradskog centra Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i njegovim saradnicima, zbog optužbi da su dali logističku podršku u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000.

Predstavnik Višeg tužilaštva u Beogradu, optuženi i njihovi branioci, kao i punomoćnik oštećenog Draškovića, kako je najavljeno, izložiće svoja završna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izlaganja.

Sud će posle toga zakazati datum objavljivanja prvostepene presude, na koju će tužilaštvo i odbrana moći da se žale Apelacionom sudu.

Osim Radonjića, sudi se i bivšim načelnicima za unutrašnji i spoljni ekstremizam u beogradskom centru DB-a Stevanu Basti i Ratku Romiću.

Više tužilaštvo u Beogradu preciziralo je 22. marta optužnicu protiv Radonjića, Baste i Romića, tako što su otklonjeni neki formalni nedostaci i ubačena formulacija po kojoj se pokušaj ubistva Draškovića u Budvi dovodi u vezu sa ranijim pokušajem ubistva na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

Basta i Romić su, prema navodim optužnice, po nalogu Radonjiića pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi, a fotografije predali Radonjiću, (u ranijoj optužnici Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića).

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije "posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata - pripadnicima "Crvenih beretki" Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću, koji su u Specijalnom sudu već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne.

Ovaj krivični postupak protiv Radonjića, Baste i Romića pokrenulo je (ranije) Okružno tužilaštvo u Beogradu) na osnovu krivične prijave Draškovića iz 2000. godine, posle više godina "čekanja u fioci".

Svi optuženi od početka procesa odbacuju navode optužnice kao "sramne i lažne", tvrdeći da su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe i da su Draškovića hteli da stave na "mere" kako bi pratili njegove sastanke sa bezbednosno interesantnim osobama, o čemu su imali saznanja.

Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Neposredni izvršioci neuspelog atentata, pripadnici Jedinice za specijalne operacije osuđeni su na višedecenijske kazne zatvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završne reči na suđenju bivšim DB-ovcima

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2012

U Višem sudu u Beogradu danas će tužilaštvo i odbrana izložiti završne reči na suđenju bivšem šefu beogradskog centra Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i njegovim saradnicima, zbog optužbi da su dali logističku podršku u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.