Završne reči Tužilaštva: Karadžić bio pokretačka sila

Izvor: Studio B, 29.Sep.2014, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči Tužilaštva: Karadžić bio pokretačka sila

Haško tužilaštvo navelo je danas, u završnoj reči na suđenju Radovanu Karadžiću, da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH.

"Politika etničkog čišćenja je u potpunosti dokazana, kao i to da je Karadžić bio pokretačka sila" te politike, izjavio je pred Pretresnim većem tužilac Alan Tiger, preneo je AFP.

On je optužio Karadžića da je odgovoran za svaku pojedinačnu tragediju i kao primer je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << više slučajeva zločina koje su počinili bosanski Srbi.

Jedna žrtva je "sahranjena tokom noći, kao što je to postao običaj u Sarajevu, kako bi ožalošćeni mogli to da učine a da ne budu upucani ili granatirani", rekao je tužilac.

Tokom opsade Sarajeva, svakodnevni život odvijao se u neprestanom strahu jer je ljudima bivao ugrožen život čak i kada prelaze ulicu ili odlaze na česmu po vodu, dodao je Tiger.

Tužilaštvo je u petak u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića.

I tužilaštvo i odbrana imaju po 10 sati za završne reči. Očekuje se da će Karadžić, koji se sam brani pred Haškim sudom, završiti iznošenje reči u sredu ili četvrtak.

Presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Bivši lider RS (69) optužen je u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Predstavnice "Majki Srebrenice" slušale su sa galerije u sudnici završne reči tužilaštva.

"Očekujemo da će zločinac Karadžić biti osuđen na doživotni zatvor, da će biti proglašen krivim ne samo za genocid u Srebrenici već i za genocid u drugim delovima Bosne", rekla je portparolka "Majki Srebrenice" Munira Subašić pred ulazak u sudnicu, preneo je AFP.

Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson rekao je francuskoj agenciji da saslušanje označava prekretnicu u tom procesu.

To je "njegova poslednja šansa da dokaže svoje tvrdnje sudijama i javnosti", rekao je Robinson.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka.

Karadžić je tokom suđenja, kako je naveo AFP, izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani iscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbegao krvavi građanski rat u Bosni.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Završne reči na suđenju Karadžiću

Izvor: Mondo, 29.Sep.2014

Završne reči na suđenju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću biće iznete od danas do 2. oktobra, saopšteno je iz Haškog suda...Foto: Screenshot Youtube..Posle iznošenja završnih reči, obe strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente...Karadzicć, bivši predsednik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.